az allergia nagyapja

2020.04.05. 19:10

Elhunyt a pollenjelentés úttörője

Meghalt 108 éves korában William Frankland brit immunológus, „az allergia nagyapja”, akit az allergiakutatás megalapozójának tartanak .

British immunoligist Dr William "Bill" Frankland, poses with his medal after being appointed an Officer of Order of the British Empire (OBE) at an investiture ceremony at Buckingham Palace in central London on October 27, 2015. AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL (Photo by /

Forrás: POOL / AFP

Fotó: JOHN STILLWELL

Az immunológus egy brit idősotthonban hunyt el április 2-án – írta a BBC hírportálja.

Úttörő munkája során szénanáthás betegei szenvedését azzal enyhítette, hogy szűrni kezdte a pollent.

A londoni St. Mary Kórház tetejére „pollencsapdát” szerelt, hogy a levegőben szálló pollen fajtáit azonosítani tudja.

Innen ered a későbbi napi pollenjelentés.

Hét évtizedet felölelő karrierje kezdetén katonaorvos volt a második világháborúban, hat évéből három és felet japán hadifogságban töltött.

Legtöbbet a St. Mary Kórházban dolgozott, ahol Alexander Fleming, a penicillin feltalálója munkatársai közé tartozott. 2015-ben a Brit Birodalom Rendjének tagjává nevezték ki.

Március 19-én volt 108 éves, ebből az alkalomból interjút adott, melyben elmondta, hogy hosszú életét a szerencsének köszönheti.

„Nagyon sokszor kerültem a halál közelébe: 1918-ban volt a spanyolnátha világjárványa, hadifogságba kerültem, egyszer pedig anafilaxiás sokkot kaptam egy trópusi rovar csípésétől, de valahogy mindig megúsztam”

- mesélte.

Születésnapjára árnyékot vetett az új koronavírus-világjárvány, mert az idősotthonban, ahol lakott, megtiltották a látogatást. Két gyerekével kivételt tettek, de csak biztonságos távolságot tartva találkozhattak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!