Húsmentes élelmiszerpiac

2018.09.05. 15:00

Élet húsok nélkül

Napjaink egyik legdinamikusabban terjedő trendje a vegetáriánus, illetve a vegán életmód. Mindkettő kerüli a hús fogyasztását, azonban amíg a vegetarianizmus csupán étrend, addig a veganizmus életmód, amely minden állatok „kizsákmányolásával” kapcsolatos összetevőt elutasít.

Borsányi Bea

A vegán szempontok mellett a „mindenmentesség” is egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszerpiacon

Fotó: Shutterstock

A német fogyasztók 9 százaléka – mintegy 7 millió lakos – vegetáriánus és 1 százaléka – nagyjából 900 ezer lakos – vegán. Így nem meglepő, hogy a legtöbb vegán élelmiszer-fejlesztés Németországban történik, valamint, hogy a vegán felirattal ellátott élelmiszerek aránya az elmúlt öt évben 13 százalékos növekedést mutatott. Összehasonlításképpen Olaszországban a fogyasztók 10 százaléka, 6 millió lakos, Svédországban 6 százalék, 582 ezer, Spanyolországban 3-6 százalék, 1-2 millió, míg az Egyesült Királyságban 3 százalék, 1,9 millió lakos vegetáriánus.

A vegán szempontok mellett a „mindenmentesség” is egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszerpiacon
Fotó: Shutterstock

A vegán életmódot minden országban kevesebben, de növekvő létszámban követik. A húsmentes étrendeket választók számának bővülése fokozza a húsmentes élelmiszerek iránti igényt is. A tejhelyettesítő italok területén a hagyományos szójaalapú italok mellett új alapanyagok felé nyit a piac, mint például a kókusz, a különböző magvak, a rizs, a zab vagy akár a kender. Az italok mellett az egyéb állati összetevőktől mentes élelmiszerek, valamint a húshelyettesítők tekintetében is változás várható. Az új termékek fejlesztése a vegán szempontok mellett a „mindenmentes” felé kezd tolódni. A glutén-, allergén-, és laktózmentes élelmiszerek mellett a tojásmentesség is szempont a vegán fogyasztók számára. Az adott összetevők elkerülése mellett azonban fontos az értékes beltartalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában