Future Health Biobank

2019.10.16. 14:01

Egyre több esetben alkalmaznak őssejtterápiát

Az eljárás nem csak Amerikában népszerű, az EU-ban több mint 40 000 vérképző őssejtes transzplantációt végeznek el évente.

Az amerikai Duke Egyetem orvoscsoportja komoly sikereket ér el az őssejtterápiában. Most egy hároméves kislány a csecsemőkorában kialakult agykárosodásának kezelésére újszülött öccse köldökzsinórvér-őssejtmintáját kapta meg. A cerebrális parézisben szenvedő kislány kezeléséhez az őssejt-mintát egy svájci őssejtbankból szállították az Egyesült Államokba.

Miután hallottak az amerikai Duke Egyetem őssejtekkel végzett klinikai vizsgálatairól, az agykárosodással sújtott kislány családja úgy döntött, hogy a kislány öccsének eltárolt köldökzsinórvér-mintáját felhasználják egy ígéretes kezelés érdekében.

Kevesebb, mint egy hetes előkészület után az őssejtminta a Future Health Biobank svájci őssejtbankjából a Duke Egyetemre érkezett, ahol az őssejteket sikeren beadták a betegnek.

A kislány édesanyja azt mondta, hogy ez az őssejtkezelés volt az egyetlen biztató lehetőség a gyermek állapotának javítására. A köldökzsinórvér-őssejt infúziók célja a cerebrális parézises betegek motoros funkcióinak javítása az elhalt sejtek pótlásával.

Azt várják, hogy 3–6 hónapon belül észlelhetők lesznek javulások a kislány állapotában, hiszen számos CP-beteg bíztató eredményeket mutatott a Duke Egyetemen kapott őssejtterápia után.

Az eljárás nem csak Amerikában népszerű, az EU-ban több mint 40 000 vérképző őssejtes transzplantációt végeznek el évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!