őserdei idill? Ugyan!

2018.09.20. 11:16

Egyre rosszabb lesz az Amazonas mellett lakni

A világ legbővizűbb folyója mind gyakrabban önt ki, elpusztítva ezzel a mellette élők otthonait.

Pedestrians pass through a catwalk on a flooded street in the city of Barreirinha, in result of the recent rainstorms, in the Brazilian northern state of Amazonas, on May 22, 2009. The city is located near to Amazon River (Rio Amazonas, in Portuguese). Photo: LUIZ VASCONCELOS/A CRÍTICA/AE

Fotó: Luiz Vasconelos

Egyre gyakoribbak a helybeliek megélhetését és egészségét veszélyeztető katasztrofális áradások az Amazonas folyón a klímaváltozás következtében: míg az elmúlt száz év első felében húszévente fordultak elő, az utóbbi időszakban már négyévente – figyelmeztettek a jelenséget vizsgáló tudósok.

Az Amazonas vízszintjét egy brazil kikötőben, Manusban több mint száz éve regisztrálják. Ezeknek az adatoknak az elemezése mutatott rá, hogy milyen gyakorivá váltak a pusztító áradások a folyón.

„Az áradásoknak katasztrofális hatása van a helyi lakosságra, a felduzzadt folyó ugyanis szennyezi az ivóvizüket és lerombolja a házaikat”

- mondta el Jonathan Barichivich, a Chilei Ausztrál Egyetem környezetvédelmi tudósa.

A kutatás rámutatott arra, hogy a térségben az esős évszak esősebb lett, a száraz pedig szárazabb. Az elmúlt két-három évtizedben az aszályos periódusok is megszaporodtak, ám az erős áradások száma különösen megnőtt. 2009 és 2015 között csaknem minden évben bekövetkezett egy-egy súlyos áradás az Amazonas medencéjében – ismertették a kutatók, köztük a brit Leedsi Egyetem tudósai a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmányban.

A gyakoribbá vált áradásokat az Atlanti-óceán fölötti melegebb és a Csendes-óceán fölötti hidegebb hőmérséklet kombinációja okozza.

A Csendes-óceán fölötti légköri rendszer, a Walker-cirkuláció megváltozott az óceán melegebb, nyugati térsége és hidegebb, középső és keleti része közötti egyre nagyobb hőmérsékleti különbség miatt – magyarázták a kutatók.

Mivel az Atlanti-óceán fölött várhatóan jobban melegszik a hőmérséklet, mint a Csendes-óceánon, az Amazonas áradásai folytatódnak – jósolták a tudósok, hozzátéve, hogy a tendencia legalább egy évtizedig kitart még.

A vízszintváltozásban a tanulmány szerint az erdőirtások és vízerőművek építése is szerepet játszik.

Barichivich hangsúlyozta, hogy az Amazonas szintjének vizsgálata nagyon fontos, mivel az Amazonas-medence és a térség trópusi őserdei kiemelkedő szerepet töltenek be a világ víz- és karbonrendszerében.

Borítókép: Járókelők sétálnak a vízzel elöntött brazíliai Barreirinha város utcáin

LUIZ VASCONCELOS/A CRÍTICA/AE/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!