közúti biztonság

2019.08.23. 08:56

Egyre kevesebb a baleset az uniós utakon

Kelet-Európában van a legtöbb egy főre jutó baleset az utakon, de uniós szinten több mint a felére csökkent a halálos karambolok száma, derül ki az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) most közzétett adataiból.

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Az elmúlt évben valamivel több mint 25 000 ember vesztette életét az európai uniós utakon, míg 2001-ben még több mint 55 ezren hunytak el közlekedési balesetekben. Akkoriban a balti országok számítottak különösen veszélyesnek, Litvániában és Lettországban egy millió lakosra számítva 236 és 202 haláleset történt, ez volt a legmagasabb arány a térségben.

Azóta a két ország sokat fejlődött a biztonságos közlekedés irányába, mára 77 haláleset jut egy millió főre, éppúgy, mint Magyarországon. A lista végén Bulgária (87 haláleset) é Románia (96) áll, de ők is hozzávetőleg 30 százalékkal csökkentették a rossz számokat.

Az Egyesült Királyság 2001 óta felére csökkentette a halálesetek számát, és ezzel az EU legbiztonságosabb országává vált Svédországgal együtt. Tavaly 28 halálesetet regisztráltak egymillió lakosra, míg Svédországban 32-őt.

Málta az egyetlen EU-tag, ahol emelkedett a halálos balesetek arányának a száma. A szigetországban 38 haláleset történik millió lakosonként, és ezzel az ötödik legbiztonságosabb ország az Unióban.

Borítókép: Összeroncsolódott teherautó az M5-ös autópályán Felsőpakonynál 2019. június 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!