Emmi

2020.04.29. 21:18

Egyelőre csak bizonyos gyógyászati segédeszközök válthatók ki e-recepttel

A pontos listát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő teszi közzé a www.neak.gov.hu linken elérhető honlapján.

Bucsa, 2020. április 24. Vásárlók egy gyógyszertárban, ahol mûanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifõorvos közölte, hogy Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelõdõ antitestek, azaz már átestek a fertõzésen. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Egyelőre csak bizonyos gyógyászati segédeszközök (gyse) válthatók ki e-recepttel a patikákban, de a jövőben tovább bővülhet ezeknek a köre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán.

A közlemény szerint kötszereket, cukorbetegségben szenvedők segédeszközeit – vércukorszintmérés és inzulinkezelés eszközeit -, valamint vizelet-visszatartási problémákkal küszködők gyógyászati segédeszközeit lehet e-recepten rendelni, mert azok többségét eddig is a patikákban váltották ki.

A papírmentes kiváltás egyelőre csak a gyógyszertárakban lehetséges, de a hagyományos, papíralapú recept felírási lehetősége megmarad, amely továbbra is egyaránt kiváltható a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben és a patikákban – írták.

Hozzátették: az orvosnak minden esetben a beteg kérésének megfelelően kell rendelnie a gyse-terméket, és tájékoztatást kell adnia a kiváltási lehetőségekről.

Az engedélyezett, csütörtöktől elektronikus úton is rendelhető gyógyászati segédeszközök listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő teszi közzé a www.neak.gov.hu linken elérhető honlapján.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!