csak akarni kell

2019.06.18. 07:07

Egy japán város a szemetének 80 százalékát újrahasznosítja

És ez még nem a vége: Kamikacuban azt tervezik, 2020-ra mindent visszaforgatnak majd.

This picture taken on March 14, 2019 shows an elderly woman bringing trash to a waste centre in the town of Kamikatsu, Tokushima prefecture. - Plastic, paper, metal? In Japan's Kamikatsu, sorting rubbish isn't that simple. Residents face a mind-boggling 45 separate categories for their garbage as the town aims to be 'zero-waste' by 2020. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) / TO GO WITH AFP STORY JAPAN-ENVIRONMENT-WASTE-SYNTHETICS,FEATURE BY NATSUKO FUKUE

Forrás: AFP

Fotó: Nogi Kazuhiro

Mindezt oly módon teszik, hogy a Japán nyugati részén fekvő településen

nincs szemétszállítás, a városka 1500 lakója maga szállítja a szemetet a helyi hulladékgyűjtőbe.

„Igen, ez bonyolult, de jóval tudatosabb lettem a környezetet illetően azóta, hogy egy éve ide költöztem” – mondta egy 39 éves lakos az AFP francia hírügynökség tudósítójának, amikor leadta szemétét a hulladékközpontban.

Olcsóbb szétválogatni, mint elégetni

Külön-külön gyűjtenek be mindent a fogkefétől a párnáig, a műanyag zacskókat és palackokat kimosva, megszárítva kell elhelyezni a kategóriák szerinti tucatnyi gyűjtőládába. Ha valami nem a saját ládájába kerül, a lakosoknak kell szétválogatni és a megfelelő konténerbe helyezni.

A szemétválogatás nem is olyan egyszerű: a lakóknak 45 különféle kategóriába kell szortírozniuk a hulladékot
Fotó: Nogi Kazuhiro / AFP

Kamikacuban 2000-ben be kellett zárni az egyik szemétégetőt, mert nem felelt meg az emissziós előírásoknak. A városkában csak egy égető maradt, az azonban nem tudott megbirkózni az összegyűlt hulladékkal. Pénzük nem volt új égető építésére, sem arra, hogy másik település égetőjének használatáért fizessenek.

„Azt gondoltuk, ha nem tudjuk elégetni a szemetet a városban, akkor újrahasznosítjuk. Olcsóbb, mint égetni”

- magyarázta Szuga Midora, az önkormányzat illetékese. A városvezetés célja, hogy 2020-ban már semmi ne kerüljön a szemétégetőbe.

Kínai tiltás mozdíthatja előbbre az újrahasznosítást Japánban

2017-ben a városka 286 tonna szemetet termelt, ennek 80 százalékát újrahasznosították, ez jóval több mint a 20 százalékos országos átlag. Japánban a hulladék többsége szemétégetőbe kerül, mivel a szigetország hegyvidéki területei nem alkalmasak hulladéktárolásra. Igaz, a japánok kevesebb hulladékot termelnek, mint a legtöbb fejlett ország, de ők termelik az Egyesült Államok után a legtöbb műanyagszemetet.

Korábban ennek egy részét külföldre, leginkább Kínába szállították újrahasznosításra, de azóta, hogy Peking betiltotta a műanyag hulladék importját, újrahasznosításra váró hulladékhegyek gyűltek fel Japán számos térségében. 2018-ban a japán kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra egynegyedével csökkenti az évente termelt 9,4 millió tonna műanyaghulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!