Utazó

2012.02.15. 08:56

Egészséget és erőt ad a gyógyvíz

A hazai fürdőhelyek nagy része napjainkban már nemcsak nyáron, hanem egész évben kiemelt célpontjai lehetnek az utazóknak. Ezek közé tartozik a Vas megyei Bük is, ahol jelentősen bővítették a téli fürdőzés feltételeit.

Erős D. Zoltán

Bük éppen fél évszázaddal ezelőtt került fel a hazai fürdőtérképre. A település határában az 1950-es évek második felében tovább folytatták a húszas években megkezdett, ám akkor abbahagyott szénhidrogén-kutatásokat. Ez 1957-ben eredményre is vezetett, ám kőolaj helyett csaknem ezerháromszáz méter mélységben egy másik kincset találtak. A kutatás eredményeként ugyanisá 60-70 méter magas vízsugárban tört a felszínre az 58 fokos termálvíz.

A kutat ekkor ledugózták, ám a hatvanas évek elején a megyei tanács vezetése úgy döntött, hogy fürdőt építenek az akkor még falu határában. A település azóta előbb nagyközségi, majd pedig városi rangot kapott. Hogy valóban kincset találtak, az kiderült a víz összetételének vizsgálatakor. Bizonyítást nyert, hogy igen hatásosan használható mozgásszervi és nőgyógyászati, valamint ivókúra formájában emésztőrendszeri betegségek kezelésénél.

A fürdő hőskorában, a hatvanas évek elején még a megzabolázott vizet elvezető árokban lubickoltak az emberek. A fürdőzők rendre hatalmas demizsonokkal érkeztek, s vitték haza maguknak, illetve az otthon maradottaknak. Az ivókúraként való hasznosítás az utóbbi időben kissé háttérbe szorult, ám a fürdőben és az egyik szállodában van olyan csap, amelyből gyógyvizet lehet tölteni a poharakba.

Nagy ünnep volt 1962-ben, amikor elkészült el az első medence. Ez korszerűsített formában ma is működik, s a fürdő egyik legnépszerűbb gyógymedencéje, amely éppen egy évtizede újult meg. A folyamatos fejlesztések eredményeként a gyógyfürdő harminckét medencével, több mint ötezer-kétszázánégyzetméternyi vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

Bükön már a hetvenes években felmerült annak az igénye, hogy ne csak tavasztól őszig tartson nyitva a fürdő, hanem egész évben legyen lubickolási, főleg gyógyulási lehetőség. Ennek jegyében épült meg a fedett fürdő, ám a látogatói szám növekedése miatt ez csakhamar szűkösnek bizonyult, szükségessé vált a téli kapacitás további fejlesztése. A 2000-es évek elején fedett élményfürdő létesült, s már ekkor is jelentősen bővítették a pihenőtereket. Ennek során teremtettek feltételt a téli úszáshoz is.

Tavaly valósultak meg az újabb fejlesztések, amelyek ugyancsak hozzájárultak a téli kapacitások további növeléséhez. Ennek eredményeként immáron újabb pihenőtéri épület áll a fürdőzők rendelkezésre. Felépült egy többfunkciós épület. Ebben kapottáhelyet a különleges szolgáltatásokat is nyújtó szaunavilág. Itt található a wellnesscentrum, amely rekreációs, egészségmegőrző rehabilitációs lehetőségek sorát kínálja a vendégeknek.

Az új beltéri étteremben az egészséges ételek kedvelői is kedvükre válogathatnak a kínálatból. S hogy a gyermekek se unatkozzanak, számukra gyermekfoglalkoztatót, új medencét, valamint beltéri csúszdát is kialakítottak.
Az egyes szolgáltatások közül önállóan is kiválaszthatják egyiket vagy másikat a vendégek. Az új bejáraton keresztül ugyanis lehetőség van a részlegek külön megközelítésére, ennek megfelelően különböző típusú belépőjegyek megváltására nyílik lehetőség. Az idén ötvenéves vendégek pedig hétfőtől csütörtökig 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak napijegyet.

A Bükfürdői Gyógy- és Élménycentrumban programok sorát rendezik. Ezekről a fürdő honlapjáról  tájékozódhatnak előzetesen a Bükre látogatók. A város honlapján pedig a helyi események mellett szerepelnek a két közeli város, Szombathely és Sopron színházi programjai is.

Bükről érdemes ellátogatni Kőszegre is, ahol egy kis belvárosi séta, múzeumok felkeresése mellett akár egy kis hegyi túrához is kedvet kaphatnak a turisták. Fontos információ: a Jurisics vár felújítás miatt jelenleg zárva tart. Érdemes felkeresni a Postamúzeumot és a Tábornokházat. Ez utóbbiban a kőszegi kismesterségek és céhek állandó kiállítása tekinthető meg. Az Öregtoronyban bormúzeum és Kőszeg könyv-, nyomda- és sajtótörténeti kiállítása látható. A Patika az Arany Egyszarvúhoz Múzeumban a gyógyszerészet történetével ismerkedhetnek az érdeklődők. Kőszeg és a bor évszázados kapcsolatáról és a vidék borairól kaphatnak áttekintést azok, akik ellátogatnak a Kőszegi Borok Házába. A természetbarátoknak kínál sok érdekességet a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. A téli időszakban is érdemes egy kirándulás erejéig ellátogatni a kiváló levegőjű Velembe és Bozsokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!