fejlesztés

2019.03.01. 12:29

Családbarát szülészetet kap az ország első bababarát kórháza

A zalaegerszegi kórház felújításával az anyák, a gyerekek és a családtagok is emberibb, természetesebb és biztonságos környezetben tartózkodhatnak majd.

Nyíregyháza, 2017. július 26. Miló Enikõ és võlegénye, Kóczon Miklós kisfiuk, Kóczon Levente születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nõgyógyászati Osztályának szülõszobájában 2017. július 25-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A szülőszobák és a kórtermek felújításával és átalakításával családbarát szülészetet alakítanak ki a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, hogy az anyák, a gyerekek és a családtagok is emberibb, természetesebb és biztonságos környezetben tartózkodhassanak – közölte a kórház főigazgatója pénteken sajtótájékoztatón. Halász Gabriella elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumától csaknem 161 millió forintot nyertek a gyermekágyas – benne a koraszülött – részleg és a szülőszobák felújítására, új eszközök beszerzésére.

Felidézte, hogy az intézmény Magyarországon az elsők között lett bababarát kórház, de ehhez képest is jelentős ugrás a jövő év júniusára befejezni tervezett átalakítás. „Emberibb, a 21. századnak megfelelő” körülmények között lehetnek majd együtt az anyák és a csecsemők, valamint akár a családtagjaik is – jelezte.

Vajda György, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa elmondta: évente mintegy 1300 gyermek születik a zalaegerszegi kórházban.

A szülések többségében komplikációmentesen jönnek világra a csecsemők, de az esetek egy részében szükség van a kórházi környezetre, amit ezzel a beruházással szeretnének úgy átalakítani, hogy az családbarát legyen.

Gárdos László, a gyermekosztály főorvosa ehhez azt is hozzáfűzte, hogy a zalaegerszegi már most is azon kevés kórházak egyike, ahol a koraszülött, 1500 grammnál kisebb súlyú csecsemőkkel is egy szobában lehetnek az édesanyák. Fontos, hogy ezt a környezetet is modernizálják, illetve lehetővé váljon, hogy a több hónapos tartózkodás idején akár az apák is bent lehessenek.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a kormányzati szándék szerint szeretnék növelni Magyarországon a születendő gyerekek számát, amihez szorosan hozzátartozik, hogy a kórházakban is 21. századi körülmények fogadják a kismamákat.

A borítókép illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!