kirándulás

2017.09.30. 10:04

Barangoljon velünk Magyarország hihetetlen tájain!

Elképesztő hazai tájakat mutatunk.

A képeket elnézve azt hinné az ember, hogy messzi tájakon járunk, pedig ezek a látványosságok mind-mind Magyarországon vannak. Ugye ön is kedvet kapott egy belföldi kiránduláshoz?

Somoskői vár és bazaltorgonák

A magyar–szlovák határon található Somoskő Salgótarján része. Az itt fennmaradt középkori vár önmagában is szép látvány, de ha kis sétára indulunk, felfedezhetjük a vulkáni tevékenység eredményeként kialakult somoskői bazaltorgonákat is. A különleges zuhatag onnan kapta a nevét, hogy a keskeny oszlopok úgy helyezkednek el egymás mellett, mint az orgona sípjai.

Egerszalóki sóhegy

Ugye hirtelen Ön is azt hitte, hogy hófedte, különleges teraszos képződményt lát? Pedig az Egertől 5 km-re fekvő egerszalóki domb a nyári kánikulában is így néz ki, hiszen nem hó, hanem ahogy a neve is mutatja, só borítja. Éjszaka, különleges megvilágításban is érdemes megtekinteni!

Homokbuckák... a Kiskunságban!

Nem csalunk, valóban Magyarországon járunk még mindig, és nem a Szaharában. A Kiskunsági Nemzeti Parkban is vannak kisebb homokdűnék, amelyeket a szél alakított ki úgy, hogy az Ős-Duna elhagyott medréből kifújta a homokot, és elterítette a felszínen. Ahol aztán később kiirtották a rátelepült növényzetet, ott buckákat emelt belőle. A legszebb védett rész mind közül a fülöpházi buckavidék.

Ilona-völgyi vízesés

A Mátrában található, 10 méter magasból induló zuhatag hazánk legmagasabb vízesése. Eleinte csak egy kis ér tör magának utat, de a végén úgy zúdul alá a víz, hogy azt öröm nézni. Mert bizony ez is olyan hely, ahova érdemes túrát szervezni: megerőltető, de kihagyhatatlan látvány tárul a szemünk elé!

Szalajka-völgy

A Bükk-hegységben, Szilvásváradtól nem messze található völgy igazi természeti csoda. Kezdő túrázóként éppúgy találni itt érdekes, szemet gyönyörködtető látnivalót, mint rutinos erdőjáróként. A Szalajka-patak mentén érdemes haladni, útközben benézve a vadbemutató kertbe. A Fátyol-vízesést, amely egy 17 méter hosszú, 18 lépcsőből álló mésztufagáton zubog lefelé, tilos kihagyni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!