Anyai örömök és fáradalmak

2018.07.06. 17:36

Ennyit (nem) alszanak a kismamák

Négy óra negyvennégy perc - átlagosan ennyit alszanak a csecsemők szülei éjszakánként a gyermek első születésnapjáig. Sőt, a 12 hónap alatt 26 maratont is "lefutnak".

Parents cradling newborn baby.

Az újszülött okozta boldogság mértékét jól mutatja egy friss kutatás, amiből kiderül, az örömittas édesanya és édesapa a gyermek életének első 12 hónapjában milyen keveset alszik éjszakánként, és mégis boldog – írja a Család.hu.

A portál az Independent című brit lap beszámolójára hivatkozik, ahol azt írják: az egyik gyermekjátékokat és felszereléseket gyártó multinacionális cég felmérést készített, melyből az derül ki, hogy a szülők mindössze 4 óra 44 percet alszanak éjszakánként átlagosan az első 12 hónapban. Bármennyire is az édesanyára hárul számtalan feladat a gyermek körül, a két szülő pihenési mennyisége között alig van különbség.

Fotó: család.hu

Ha összeadjuk a deficitet és az ajánlott napi nyolc órával számunk, akkor az jön ki, hogy egy esztendő alatt tulajdonképpen 50 napot alvás nélkül húznak le, hiszen az egészségesnek tartott idő 59 százalékát töltik csak párnák közt.

Azt is kiszámolták, hogy ezek az álmos felnőttek mennyi időt fordítanak gyermekük álomba ringatásával. Az adatok szerint

napi átlagosan 54 percbe telik a kicsi elaltatása, ami összességében 12 hónap alatt 14 napot tesz ki.

Ráadásul van, amikor a szülő hamarabb szenderül álomra, mint az altatni próbált csecsemő.

Aki azt hiszi, hogy a gyermekvállalás egyet jelent a biztos elhízással, hiszen a szülők az első időszakban rengeteg időt töltenek otthon a család új tagjával, vagy vízszintes pozícióban – jó esetben – az ágyban fekve, nagyot téved. Az altatás és az első hasfájások időszaka nem az egy helyben üldögélésről szól. A kicsik nem hagyják elpuhulni az ősöket, a többség imádja, ha a kitartó szülő fel-le sétálgat vele, természetesen vállon, vagy karban, a lakás egyik pontjától a másikig. Ha pedig éppen ezt nem igényli a csecsemő, akkor a pelenkáért, ételért, könyvért, ruháért, kanálért, felmosórongyért – a sort napokig lehetne folytatni – kell talpalni. Ez sem kevés mozgás, pláne ha belevesszük a minden nap, szebb időben akár többszöri sétát is. Így a drága édesanyák és -apák

átlagban három kilométert tesznek meg, ami kicsit több mint ezer kilométer, vagyis 12 hónap alatt több mint 26 maratont “futnak le” akaratukon és tudtukon kívül.

Illusztráció
Fotó: P. BROZE / ONOKY / PHOTONONSTOP / AFP

A „kiképzésnek” vannak mellékhatásai is. A válaszadók negyede szerint az alvásmegvonástól igen furcsa dolgokat műveltek néha odahaza. Minden tizedik ember számolt be hallucinációkról, olyasmiket láttak és hallottak, amik nem történtek meg (mondjuk felsírni hallották a babát, holott az mellettük szundikált),

a válaszadók 44 százaléka pedig azt mondta, bárkivel is beszélgetett, alig bírta követni a másik gondolatmenetét, a mondat végére teljesen elfelejtette annak közepét.

A megszólaltatott szülők nyolc százaléka mondta, hogy volt eset, hogy a gyermek nevére sem emlékeztek hirtelen, amikor éjszaka pár óra alvás után ismét a kiságyhoz kellett sietniük. És ami majdnem mindenkit ámulatba ejtett – legalábbis 64 százalék mondta – az az volt, hogy visszagondolva az elvégzendő feladatok mennyiségére és a pihenésre fordított időre nem érti, hogy volt képest mindezt olyan jól kivitelezni.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Caia Image / Science Photo Library

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!