tippek, tanácsok QR-kódokkal

2019.07.07. 07:05

Az anyaság első 365 napja – Hogyan legyél kiegyensúlyozott és aktív a szülést követően?

A fehérvári fitnesz­anyuka nagyot gondolt – azt szeretné megmutatni az „Anyatársainak”, hogyan lehetnek magabiztosak, kiegyensúlyozottak, nyugodtak és aktívak a szülést követő első 365 napban.

S. Töttő Rita

Raboczki-Král Éva innovatív naptári csomagot állított össze az anyáknak Fotó: a szerző

A fitneszanyukát legtöbben Raboczki-Král Évaként ismerik, de Éva azt mondja, a számára legfontosabb Anyának szólítja őt. Nem véletlen hát, hogy életében egyszer csak a mozgás és az anyaszerep valahol összetalálkozott.

– Szenvedélyesen elhivatott vagyok a mozgás iránt! Mozgok, ha mérges vagyok, mozgok, ha boldog vagyok és mozgok, ha magam alatt vagyok. Számomra ez jelenti a teljes kikapcsolódást – meséli Éva, akinek már gyerekként a tánc volt a mindene. Tíz évig versenytán­colt egy alföldi kisvárosban, Szarvason. A szülei azonban azt mondták, hogy a táncból nem lehet megélni, ezért a szállodaipar felé vette az irányt, és rendezvényszervezésből diplomázott Székesfehérváron, a Kodolányi János Főiskolán. Öt évet töltött az ötcsillagos szállodák világában, de – mint meséli – a szíve mélyén mindig is ott élt a vágy, hogy átadja másoknak a tánc, a mozgás örömét. Így elvégezte az aerobikoktatói tanfolyamot. Ezek után már nem volt megállás. Több mozgásforma képviselője volt az évek során, székesfehérvári hölgyek sokaságát mozgatta meg éveken át – majd jött élete legnagyobb kihívása, az anyaság.

– Akkoriban, 2014-ben még nem volt itthon olyan blog vagy életviteli tanácsadás, amelyik kifejezettem a mozogni vágyó várandósoknak vagy frissen anyává lett nőknek szólt volna. Így arra gondoltam, hogy megörökítem a várandósságom és a szülést követő évemet, hogyan mozogtam, mit ettem, mit olvastam és hogyan gondolkodtam, hogy azok számára, akik aktívan képzelik el a várandósságukat, jó példával járhassak elöl – emlékezik vissza Éva, aki először csak a blog és a közösségi média felületeit használta a gondolatai megosztására, majd úgy döntött, hogy ezeket összefoglalja és egy könyvbe sűríti. Izgalmas és innovatív eredmény született, mégpedig egy öröknaptár formájában, amely a szüléssel indul és a gyerek első születésnapjáig tart. A nyomtatott világban viszonylagos újdonságnak számítanak a könyvben elhelyezett QR-kódok, amelyek végigkísérik a frissen anyává lett nő mindennapjait.

Raboczki-Král Éva innovatív naptári csomagot állított össze az anyáknak
Fotó: a szerző

Az első 6 hétben, a gyermekágyas időszakban az útkeresésen és az egymásra találáson van a hangsúly.

– Sokszor éreztem magam én is egyedül, tanácstalanul az információrengetegben. Olyan érzéseim voltak, amelyek „nem illendők” egy friss anyukánál… „Ki ez itt mellettem?”; „Mit kezdjek vele?”; „Nem ismerek rá magamra!” – tárja fel a nehézségeket az anyuka. – Persze, mint utólag megtudtam, ezek teljesen normális érzések, hiszen minden olyan gyorsan történt, lehet, hogy azért, mert a gyermekem koraszülött volt, és még nem tudtam kellően felkészülni az érkezésére. Őszintén írtam ezekről az érzéseimről is a blogomban, mert a steril és tökéletes internetvilágban az anyaság körül is rózsaszín ködfelhő kering. Pedig az igazság az, hogy vannak jobb és kevésbé jó napok. Volt, hogy én is sminkben és magas sarkúban tologattam a babakocsit, de az esetek 95 százalékában hetekig nem tudtam napi 2 percnél több időt magamra szánni, mert még a tus alatt is úgy hallottam, hogy épp felsír a gyerek. De ez ettől szép.

Éva naptárában a gyermek­ágyas időszak után már két QR-kód lesz az anya társa. Az első marad a mindennapos motivációs, vicces idézet, a második kód pedig napról napra változik. Van benne heti három edzésvideó, tippek, trükkök a könnyebb, gördülékenyebb mindennapokhoz, és gyors receptötletek is. De sokat segíthetnek az első évben a stresszoldó színezők, relaxációs hanganyagok, szoptatási segédletek is.

– A saját utamat őszintén feltárva erőt szeretnék adni az Anyatársaimnak – mondja, hozzátéve, hogy így, nagybetűvel gondol rájuk. – Szeretném nekik megmutatni, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Persze minden anyaság, mint minden várandósság más és más, de vannak olyan helyzetek, amelyek minden anya életében előfordulhatnak. Ha ezekről tud, nem érinti váratlanul, így arra tud koncentrálni, hogy minél jobb kötődést tudjon kialakítani a babájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában