veszély

2018.05.19. 16:00

Akár terméketlenséget is okozhat a férfiaknál a depresszió

Amerikai kutatók több mint 1500 férfi adatait elemezték.

Forrás: shutterstock

Amerikai szakemberek kimutatták, hogy a meddőséggel kezelt párok körében kisebb a teherbeesés esélye, ha a férfi depressziós. A betegségben szenvedő nők esetében nem találtak ilyen összefüggést.

Azon párok körében, akiknél a férfi volt súlyosan depressziós, 60 százalékkal volt kisebb az esély a fogantatásra és a kicsi élve születésére, mint azoknál, ahol a férfi nem szenvedett depresszióban.

A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány készítői kapcsolatot találtak arra, hogy a nem szelektív szerotoninvisszavétel-gátló antidepresszánsok növelik a korai vetélés kockázatát a meddőségi kezelésben részesülő nőknél.

Az antidepresszánsok másik csoportja, a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor, SSRI) esetében nem találtak ilyen összefüggést.

A nők depressziója, sem pedig bármely másfajta antidepresszáns szedése nem köthető alacsonyabb teherbeesési rátához.

„Tanulmányunk új információkkal látja el a meddő pácienseket és orvosaikat arra az esetre, amikor a kezelésről döntéseket kell hozniuk”

- mondta Esther Eisenberg, az NICHD intézet kutatója.

A kutatók 1650 nő és 1608 férfi adatait elemezték. A nők 5,96, a férfiak 2,28 százaléka volt súlyos depressziós.

A nem szelektív szerotoninvisszavétel-gátló antidepresszánssal kezelt nők esetében kimutatták, hogy mintegy 3,5-szeres a valószínűsége a magzat elvesztésének az első trimeszterben azon nőkhöz képest, akik nem éltek antidepresszánssal.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / tommaso79

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!