nincs érvényes protokoll

2018.10.14. 14:00

Aggodalmaskodó szülők

A parázás nemfüggetlen: anyukák és apukák éppúgy aggódhatnak a gyermeknevelés miatt.

Szanyi-Nagy Judit

Várandósság idején ajánlott nagyobb mennyiségű kalciumot a szervezetbe vinni

Fotó: Pixabay.com

Ezt az állítást támasztotta alá egy közelmúltbeli workshop is, amelynek során Apapara címen elsősorban édesapák, de édesanyák is megosztották egymással aggodalmaikat, saját tapasztalataikat.

Kiderült: a korábban mostohacsaládként, ma mozaik- vagy patchworkcsaládként titulált családtípus egyre jellemzőbb. Mint azt Farkas István pszichológus, családgondozó elmondta: az efféle famíliák esetében nincsen arra nézve érvényes protokoll, hogy az újonnan érkezők mibe szólhatnak bele.

Az irányadó a család által kötött konszenzus, így az is előfordulhat, hogy a „nevelőszülő” egyáltalán nem fegyelmezheti a gyermeket. Itt azonban érdemes vigyázni, hiszen a gyermek könnyen ráerősíthet a kialakult konfliktusra azzal, hogy a maga javára fordítja a két fél közti, gyermeknevelésből adódó nézeteltérést. Ugyanígy nagyon fontos ügyelni a kettős mérce elkerülésére is, azaz arra, hogy a gének szerinti édesapa és az új apuka szigora lehetőség szerint összhangban legyen.

Azonban bármilyen családról is beszélünk, az apai jelenlét elengedhetetlen. A nőknek hatalmas támaszt jelent, ha a férfi segít például a pelenkázásban, de apás szülés esetén is támogatást nyújtanak a leendő apukák, hiába nem tudnak segíteni a fájdalmak mérséklésében.

Mindemellett az 1967-ben bevezetett gyes ma már a férfiaknak is szól. S akárhogyan döntenek a szülők, a gyermeknevelés kérdéseit (úgy mint éjszakázás, pelenkázás, gyes, szigorúság) érdemes akár még a gyermektervezés előtt alaposan átbeszélni, hogy senki ne áruljon zsákbamacskát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában