Baba-mama

2017.12.12. 10:00

Dolgozó kismamák: lassabb tempó!

Amikor egy nő várandós lesz, szó szerint minden megváltozik.

S. Töttő Rita

Manapság kevés kismama maradhat otthon

Forrás: Shutterstock

Ez akkor is így van, ha történetesen a leendő anya egy multinál dolgozik vagy saját vállalkozása van, tehát a mindennapjai sűrűek, lefoglaltak, pörgősek és „nincs ideje”, nem tud még átállni a lassabb tempóra. Ezzel szemben a babavárás időszaka elég hullámzó, attól függően, éppen hol tart a várandósság.

Egyéni, kinek hogyan reagál a szervezete a babavárással járó óriási változásra: a tünetek száma végtelen, azonban mind arra hívja fel a kismama figyelmét, hogy figyeljen jobban magára, vegye észre a tünetek mögött rejlő üzeneteket.

Dancs Andrea agárdi kismamajóga-oktató, több éves tapasztalata alapján mondja: a legfontosabb, amire szükségük van azoknak, akik pörgősek, túlhajszolják magukat, és emiatt stresszesek, rendszeresen keményedik a pocakjuk, rossz a közérzetük, idegesek, fáj a fejük, hogy vegyenek vissza a tempóból!

- Ami megtehető, tegyük meg: rendszeresen sétáljunk friss levegőn, mozgassuk át egész testünket, különös tekintettel az alhas, medencetájék és lábak környékén. Járjunk kismama-jógára, tornára, táncra, úszni, ma már számtalan lehetőség és foglalkozás elérhető várandósoknak is – mondja Andrea.

- Nemcsak azért, hogy kimozduljunk, feltöltődjünk, hanem mert az ott tanultakat beépíthetjük a mindennapjainkba, akár otthon, akár munkahelyen is végezhető egyszerű gyakorlatokként.

Kényeztessük magunkat kismama-masszázzsal, tartalmas beszélgetéssel, télen meleg fürdővel, szaunával, szép zenékkel, olvasnivalóval, és engedjük meg magunknak azt is, hogy nem csinálunk semmit.

Manapság kevés kismama maradhat otthon
Forrás: Shutterstock

Ez nem a mobilon pötyögést, tévénézést jelenti, sőt! A mai kor emberének kihívása hogy ne mindig kifelé, másra irányítsa a figyelmét, hanem saját magára, saját belső csendjére. Ez, a babavárás izgalmas és valljuk be, képlékeny, ismeretlen időszaka alatt különösen fontos, hiszen a kellő ráhangolódás, kapcsolódás saját testi és érzelmi világunkkal, kapcsolódás a bennünk fejlődő kisbabánkkal sokkal értékesebb, hosszú távú élmény, mint egy facebook-bejegyzés, egy tévéreklám vagy egy most még fontosnak tűnő munkahelyi feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában