Három Tenger Kezdeményezés

2020.10.19. 16:40

Áder János: a természet által létrehozott infrastruktúrára is figyelni kell

Nemcsak a mesterséges infrastruktúra fejlesztésére kell gondot fordítanunk, hanem a természet által létrehozottakra is – hívta fel a figyelmet Áder János államfő a Három Tenger Kezdeményezés hétfői virtuális csúcstalálkozóján, amelyet a térség helyzetéről folytattak Észtország szervezésében.

Budapest, 2020. október 19. Áder János köztársasági elnök felszólal a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítõ Három Tenger Kezdeményezés vezetõinek videókonferenciáján Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. október 19-én. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A magyar köztársasági elnök az online konferencián hangsúlyozta, hogy a Három Tenger Kezdeményezésben részt vevő 13 országot kisebb-nagyobb folyók kapcsolják össze, így különös jelentősége van a határokon átnyúló szennyezésnek.

Jelentsen ez kommunális, ipari-, vagy mezőgazdasági eredetű szennyezést, és jelenti a folyók műanyag szeméttel való lassú telítődését – mondta.

Áder János felhívta a figyelmet, hogy

a hulladék gyűjtése, szelektálása, feldolgozása, vizeink minőségének megóvása legalább olyan fontos feladat, mint a közlekedési, energetikai digitális infrastruktúra fejlesztése.

Jó minőségű víz nélkül sem a lakosság ellátása, sem mezőgazdasági és ipari célú felhasználása a víznek nem lehetséges – emelte ki Áder János.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Az államfő hozzászólásában utalt az épp a múlt heti tiszai árhullámmal Ukrajnából és Romániából ismételten érkező nagy mennyiségű műanyag szemétre.

A cél ne a szennyezés, hanem a szennyezés megelőzését célzó együttműködés legyen!

- fogalmazott Áder János.

A Három Tenger Kezdeményezés keretében visszatérő téma a 13 országot összekapcsoló infrastruktúra kérdése. A villamoshálózatok és gázfolyosók bővítése, a közúti és a vasúti kapcsolatok erősítése, és a legalább ennyire fontos digitális hálózatok összekapcsolása és fejlesztése.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés vezetőinek videókonferenciáján Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. október 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!