Csakis orvosa utasítására szabad szedni!

2019.11.06. 14:45

A túl gyakori antibiotikum-használat miatt számos baktériumtörzs ellenállóvá vált

Manapság egyre többször és több helyen olvashatunk róla, az indokolatlanul felírt és beszedett antibiotikum több kárt okoz(ott), mint hasznot. A vírusokra ugyanis nincs hatással, viszont a gyakori alkalmazásuk miatt egyre több baktériumtörzs vált ellenállóvá.

Borsányi Bea, FMH

30 év múlva az antibiotikum-rezisztencia miatt 20 millióan halnak meg évente a világon

Fotó: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet egy jelentése arra mutatott rá, hogy a túlzott antibiotikum-használat hatására az előrejelzések szerint 30 év múlva az antibiotikum-rezisztencia miatt mintegy 20 millióan halnak meg évente világszerte. Ma ez a szám 700 ezerre rúg. A fertőző betegségek megelőzésében és hatékony kezelésében, valamint sok rutin orvosi beavatkozás kockázatának csök­kentésében az antibiotikumoknak fontos szerepe van. Ezekre nézve is komoly kockázatot jelent az egyre növekvő antibiotikum-rezisztencia.

A helytelenül alkalmazott antibiotikumok hatására a mikroorganizmusok genetikai állománya megváltozik, ellenálló törzsek alakulnak ki, amely következtében az antibiotikum-terápia hatástalanná válik, és a fertőző megbetegedések elterjedése, intenzitása, valamint az azok okozta halálozás növekszik. Az antibiotikumok ésszerű használatán túl a fertőzésekkel szemben a higiéné és a járványügy eszközeit lehet alkalmazni, de legfőképpen saját védekező képességünkre kell támaszkodnunk.

Ma már tudjuk, hogy az emberi test mintegy 40 trillió mikroorganizmust tartalmaz, amelyek 99 százaléka a vastagbél mikrobiomot alkotja, így bélrendszerünknek jelentős szerepe van az immunvédekezésben. A vastagbél mikrobiom-összetétele, változatossága függ a táplálkozástól, ami kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás mellett biztosítható leginkább. Két táplálkozási tényező támogatja különösen a bélflórát. Az egyik a hagyományos, élőflórás, probiotikus, savanyított tejtermékek mindennapi fogyasztása. A másik a probiotikus baktériumtörzsek tápláléka, a prebiotikumként is szerepet játszó, változatos forrásból származó élelmi rostok. A szükséges élelmirost-bevitel elsősorban a legalább 40 dkg zöldség és gyümölcs – kevesebb gyümölcs, és inkább zöldségek – fogyasztásával fedezhető. Beilleszthetők az étrendbe az olajos magvak, a lenmag vagy az útifű maghéj is. Az ajánlott napi rostbevitel felnőttek számára 25-30 gramm. Kisgyermekeknél napi 15 gramm, nagyobbaknál 20 gramm.

30 év múlva az antibiotikum-rezisztencia miatt 20 millióan halnak meg évente a világon
Fotó: Shutterstock

A probiotikumokat a táplálékon felül gyógyászati ké­szítményekkel is bevihetjük. Utóbbi kiválasztásánál azonban érdemes az orvos segítségét kérni, hogy az állapotunknak megfelelő baktériumcsoportot elégséges csí­raszámban tartalmazó, jó minőségű étrend-kiegészítőt szedjünk. Az antibiotikum mellett szedett probiotikum kiválasztásánál lényeges az is, hogy a probiotikum a terápiában alkalmazott antibiotikummal szemben ellenálló legyen.

Csak orvosi utasításra szedjen antibiotikumot, ne kérjen soha feleslegesen! Az orvos által rendelt antibiotikumot az előírásnak megfelelően szedje! Orvosi felügyelet nélkül ne kezdjen antibiotikum-kúrába! Bízza az orvosra, hogy milyen antibiotikumra és mennyi ideig van szükség! Ne hagyja abba a kúrát előbb, de ne is szedje hosszabban, mint ahogy az orvos rendelte! Ne használjon korábbi betegségből maradt antibiotikumot, ne fogadjon el másnak felírt antibiotikumot, és ön se ossza meg mással! Bízza a probiotikum választását is az orvosra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában