Megelőzhető lenne a baj

2018.11.12. 19:55

A tüdőgyulladás több millió gyermekre jelent halálos veszélyt

Csaknem 11 millió öt év alatti gyerek halhat meg a világon vírusos vagy bakteriális eredetű tüdőgyulladásban 2030-ig egy új tanulmány szerint.

Legalább egyharmaduk – nagyjából négymillió gyerek – halála megelőzhető lenne, ha javulnának az oltási arányok, a kezelések és a gyerekek tápláltságának színvonala – állapította meg a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem és a Save the Children segélyszervezet közös elemzése.

A tüdőgyulladás az iparosodott országokban főként az idősek betegsége, a fejlődő országokban leginkább a kisgyerekeket sújtja: 2016-ban több mint 880 ezer gyerekáldozatot követelt, többségük kétévesnél is fiatalabb volt – olvasható a tanulmányban.

A jelenlegi adatok alapján

Afrika és Dél-Ázsia egyes országait sújtja leginkább a betegség:

Nigériában és Indiában több mint 1,7 millió, Pakisztánban 700 ezer, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 635 ezer kisgyerek tüdőgyulladás okozta halálával számolnak a kutatók a következő 12 évben.

„Felfoghatatlan, hogy évente majdnem egymillió gyerek halhat meg olyan betegségben, amelynek legyőzéséhez a tudás és az eszközök is rendelkezésünkre állnak” – mondta az AFP hírügynökségnek Kevin Watkins, a segélyszervezet vezetője.

A tudósok szerint

az öt év alatti gyerekek átoltottságának 90 százalékosra növelése 2030-ig 610 ezer, a jobb tápláltság 2,5 millió életet mentene meg.

Ha minden esetben rendelkezésre állna a széles spektrumú, olcsó antibiotikum, az további 1,9 millió gyerek halálát akadályozná meg.

A világon több gyerek hal meg évente tüdőgyulladásban, mint maláriában, hányással, hasmenéssel járó gyomor-bélhurutban és kanyaróban együttvéve.

Az ENSZ 2030-ig elérendő fenntartható fejlődési céljai között szerepel a megelőzhető betegségek okozta gyermekhalálozás felszámolása.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!