Mindig szakértői segítséggel döntsünk!

2019.07.21. 08:00

A tégla akkor igazán jó, ha okos

Építkezéskor a tégla kiválasztása fontos feladat. Ám sokan gyakran a legolcsóbbnak tűnő megoldást választják. Pedig nem árt figyelembe venni: a fal hőszigetelő képességének legalább felét a tégla adja, a fűtési energiának pedig nagyjából egyharmada távozik innen a nem megfelelő rendszer miatt.

S. Töttő Rita / FMH

A tégla manapság az egyik legkedveltebb falazóanyag Magyarországon Fotó: centrum

Magyarországon még mindig a tégla az egyik legfontosabb falazóanyag, amelynek minősége jelentősen befolyásolja a felépített ingatlan minőségét, hő- és zajszigetelő képességét. A legjobb választás érdekében érdemes tájékozódni, mert nem biztos, hogy mindig azzal járunk a legjobban, ha a legolcsóbb megoldást választjuk. Az építőiparban már tudják: 2021. január 1-je után kizárólag a közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Ehhez pedig az egyik legfontosabb alapanyag a megfelelő tégla. A takarékosan üzemelő épületek számára már kifejlesztettek olyan „okos” megoldásokat, amelyekkel elérhetők a kívánt paraméterek, s amelyek hosszú távon is visszafogott rezsit eredményeznek. Az úgynevezett „okostégla” a legmodernebb lehetőségek egyike.

A tégla manapság az egyik legkedveltebb falazóanyag Magyarországon
Fotó: centrum

– Minél több levegőréteg található meg egy szerkezetben, illetve a hőnek minél nagyobb utat kell megtenni a tégla zegzugos labirintusszerkezetében, annál jobb a hőszigetelő képessége – ismerteti az újHÁZ Centrum szakértője, majd folytatja: – Az okostéglák üregszerkezetében jóval hosszabb utat kell megtennie a levegőnek, mint a korábbi hagyományos téglákban. A különleges üregszerkezet a levegőt sokkal hosszabb útra tereli a tégla belsejében, és ezért jobban tartja a meleget, és nehezebben hűl ki a ház. Ez több szempontból is jó: egyrészt így nincs szükség utólagos szigetelési munkákra, másrészt a végeredmény is sokkal ellenállóbb, sőt, a tégla belsejében helyet kapó szigetelés teljes mértékben tűzálló.

Három fajtája van. Az egyik az üreges „klíma”, ahol a tégla egyedien tervezett szerkezete biztosítja a kívánt hőszigetelő hatást. A leginkább hőszigetelő variáns, ahogy a neve is mutatja, a „thermo”, itt a tégla üregei a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bíró kőzetgyapottal vannak feltöltve, így biztosítja a lehető leghatékonyabb hőszigetelést. A harmadik, más kategóriát képviselő alfaja a hangszigetelő tégla, amely a hő helyett a hangszigetelésben nyújtja a maximumot. Ez nem annyira a külső, hanem inkább a belső, térelválasztó falazat kialakításánál ajánlott. A lényeg, hogy mindig szakértői segítséggel döntsünk, s vegyük figyelembe a hosszú távú megtérülési eredményeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!