A gyerekek is érintettek lehetnek

2019.10.01. 15:00

A megfelelő koleszterinszint fenntartását gátló rossz gént örökölni is lehet

A magas koleszterinszint 800 ezer embert érint Magyarországon, de közülük is azok vannak a legsúlyosabb helyzetben, akiknél a betegséget örökletes hajlam okozza.

Borsányi Bea

Ha fennáll a gyanú, érdemes a gyermeket minél előbb laborvizsgálatra vinni

Fotó: Shutterstock

A familiáris hiperkoleszterinémia kapcsán – amelynek szeptember 24-én világnapja is van – Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvos igazgatója, lipidológus beszélt.

– Az örökletes magas ko­leszterinszint több mint 20 ezer embert érinthet Magyarországon. Mikor gya­na­kodjanak a szülők, hogy gyermekük örö­kölhette a betegséget? Az egyik szülő érintettsége okán a gyermeknek 50 százalékos esélye van az öröklésre, ám ha mindkét szülőnek magas a koleszterinszintje, az már többszörösen növeli az öröklés kockázatát. Ha pedig valakinek az édesapja szívinfarktust, stroke-­ot vagy agyvérzést kapott, netán előfordult nála végtagi érelzáródás 50 éves kora előtt, vagy az édesanyjával történt ilyen 60 éves kora előtt, az azt jelenti, a családban benne lehet az a rossz gén, amely gátolja a megfelelő ko­leszterinszint fenntartását – hívta fel a figyelmet a lipidológus.

Ha fennáll a gyanú, érdemes a gyermeket minél előbb laborvizsgálatra vinni
Fotó: Shutterstock

Az érkárosító koleszterin magas szintje magától nem lesz alacsonyabb, a beteg akkor sem gyógyul meg, ha csak, ahogy Reiber István fogalmazott, magvakat és füveket eszik. Ezért érdemes mindenkinek egy egyszerű vérvizsgálattal kiderítenie az értékeit. Ha az LDL, vagyis az ártó koleszterin értéke 5 feletti, a trigliceridzsír értéke pedig – amit táplálkozással befolyásolni lehet – 2 alatti, és a családban előfordult a fentebb említett problémák valamelyike, az egyénnél örökletes magas koleszterinszint betegség áll fenn. Ennek eredményeként pedig már fiatalon, akár 30-40 éves korban kialakulhat olyan érkárosodás, amely végzetes következményekkel is járhat.

– A familiáris hiperkoleszterinémia kapcsán a szülőknek hatalmas a felelősségük, hiszen ha egy 50 év körüli apa szerencsésen túlélt egy szívinfarktust, gondolnia kell arra, hogy a magas koleszterinszint a gyerekeinél is fennállhat. Az esély legalábbis megvan rá, hiszen négy gyerekből egy biztosan örökli a családban azt a rossz gént, amelyik gátolja a megfelelő koleszterinszint fenntartását – mutatott rá Rei­ber István. Minél előbb kezdik kezelni a betegséget, annál jobb, így akár teljesen normális életvitel és élethossz is elérhető megfelelő kezelés mellett. BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában