Járvány

2020.04.16. 19:02

A következő pár hét meghatározó lesz Európa számára

Miközben Európában lassan megközelíti az egymilliót a hivatalosan kimutatott koronavírus-fertőzöttek száma, már pozitív jelek mutatkoznak a legsúlyosabban érintett országokban, köztük Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Svájcban.

Nurses from the primary care of ICS (Cataln Health Institute), after the long testing process in Bon Viure elderly home, in Barcelona, Spain, April 14, 2020. The number of tests for Covid-19 in Barcelona has increased a lor these past feew days. Due to that, the number of infection detections has also increased. (Photo by Robert Bonet/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Robert Bonet

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója azonban hozzátette:

nem szabad gyors győzelemre számítani, és „továbbra is egy vihar közepén vagyunk”.

Míg egyes helyeken már csökken az új fertőzések száma,

más régiók még a koronavírus-válság tetőzése előtt állnak

- jegyezte meg a koppenhágai székhelyű szervezet vezetője.

Kluge hangsúlyozta, hogy az egyes országok kormányainak, egészségügyi hatóságainak, illetve a WHO európai részlegének választ kell találniuk arra, hogy milyen mértékben és milyen feltételek mellett lehet biztonságosan és fokozatosan lazítani a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken. Leszögezte: nem lesz mód arra, hogy gyorsan visszatérjünk a normál kerékvágásba.

Az új koronavírus okozta szövődmények Európában már több mint 90 ezer ember halálát okozták, ami azt jelenti, hogy a globális halálesetek több mint 65 százaléka a kontinensen történt

- derült ki az AFP francia hírügynökség csütörtökön közzétett összesítéséből.

Jelenleg Európát érinti a legsúlyosabban az új koronavírus okozta Covid-19 betegség: 90 180 fertőzött halt meg eddig a hivatalos adatok szerint. Világszerte 137 499 halálesetet tartanak nyilván.

A legtöbb halálos áldozat Olaszországban (21 645) és Spanyolországban (19 130) van, ezeket az országokat követi Franciaország (17 167) és az Egyesült Királyság (12 868).

Világszerte már kétmillió fölött jár a hivatalos koronavírusos esetek száma, ami valójában csak töredéke a valós fertőzések számának, mert számos országban csak a súlyos tüneteket mutató betegeken végzik el a fertőzést kimutató tesztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!