Mindenkit várnak

2018.08.31. 16:00

A helyes testtartásra nevelnek Székesfehérváron

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság és az Országos Gerincgyógyászati Központ immár két évtizede dolgozik azon, hogy már gyerekkorban megkezdődjön a helyes testtartás kialakítása, automatizálása.

Borsányi Bea

A napi testnevelés képzett tanárok irányítása mellett sokat segíthet a gerinc egészségének megőrzésében

Fotó: Pixabay.com

Ennek a törekvésnek a jegyében jövő héten egynapos, gyakorlattal egybekötött képzést tartanak Székesfehérváron, ahová nemcsak a testnevelés-­pedagógusokat, hanem a kisgyerekekkel foglalkozó edzőket is várják. Az eseményre meghívást kaptak a Székesfehérvári Diáktanács tagjai, valamint a szülők is. A speciális tartás- és mozgáskorrekciós képzést a város önkormányzata mellett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum és a Klebelsberg Központ Székesfehérvári Tankerülete is támogatja. „Fontos, hogy a pedagógusok a minden­napos testnevelés során olyan módszereket alkalmazzanak, amelyekkel a gyerekek tartása, gerince egészséges marad, és így tudják elkezdeni a felnőtt életüket”, mondta Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok a programról szóló sajtótájékoztatón, amelyen megjelent Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ módszertani igazgatója is.

Az igazgatónő kiemelte, ma már sajnos nem egyedi eset, hogy gerincferdülésük vagy más tartáshibájuk van a gyerekeknek. A sok ülés és a kevés mozgás következtében minden gyereknek szüksége van speciális tartásjavító korrekciós gyakorlatokra. A mindennapos testnevelés bevezetésével a testnevelés-­pedagógusoknak lehetőségük van arra, hogy ezeket a gyakorlatokat hetente akár többször is végigcsinálják a diákokkal. Ehhez viszont olyan képzésre van szükségük, ahol ők is elsajátíthatják, kipróbálhatják a megfelelő tartásokat, pozíció­kat, feladatokat. Ezt nyújtja a szeptember 4-én, kedden a Jáky József Szakgimnáziumban 12.30 órakor kezdődő tréning, amelyen a részvétel ingyenes, és nem igényel előzetes regisztrációt sem.

A napi testnevelés képzett tanárok irányítása mellett sokat segíthet a gerinc egészségének megőrzésében
Fotó: Pixabay.com

Az első tanítási nappal újraindulnak a nyitott tornatermek programjai is, amelynek keretében ebben a tanévben is 18 intézmény és egy sportegyesület biztosít különböző – pontosan 22 fajta – ingyenes lehetőséget a mozgásra, sportolásra. A részletekről az önkormányzat honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában