Utazás a pizzák birodalmában

2020.02.12. 14:30

A felmérések szerint a kívánság pizza volt nálunk a tavalyi év abszolút kedvence

Talán többeknek újdonság lehet, hogy sokak kedvenc olasz ételének még világnapja is van. Ennek apropóján mélyedjünk el egy kicsit a pizzák és a hozzá kapcsolódó szokások világában.

Héjj Vivien

Fotó: Pixabay.com

Február 9-én volt a nemzetközi pizzanap, ennek apropóján az egyik országos ételrendelő portál elkészítette Magyarország pizzarendelési körképét. Ám mielőtt erre rátérnénk, nézzünk körül egy kicsit a pizzák világában.

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a pizza olasz eredetű, s ha definiálni kéne, talán úgy mondhatnánk, egy kelt tésztából készült, kör alapú, feltétekkel ellátott étel. Első megjelenése az ókorig visszavezethető: Egyiptomban és Pompeii romjai között is találtak a régészek pizzakészítésre utaló ábrázolásokat, forrásokat. Egyes feltételezések szerint az olasz étel múltja a Krisztus előtti 3. századig visszavezethető.

A pizza általunk is ismert mai formája és kinézete az 1880-es évekig nyúlik vissza, és egy nápolyi sütöde olasz tulajdonosának, Raffaelle Esposito pékmesternek a nevéhez köthető. Az első pizzéria megnyitása is az olaszok ötlete, az Antica Pizzeria ma már igazi zarándokhelynek számít a pizza szerelmeseinek körében. A kivándorló olaszok a 19. században Amerikába is átvitték a pizza művészetét és szeretetét, innen pedig már egyenes út vezetett a világ meghódításáig.

Ma már szinte mindenhol ismerik és szeretik ezt az ételt. Számtalan variációban rendelhetjük és készíthetjük magunk is. Sokáig a paradicsomos feltét volt a pizza alapja, ám ma már a tradicionális mellett például fokhagymás vagy tejfölös alappal is előállítják.

A nemrég összeállított magyarországi felmérés szerint az étlapon szereplő pizzák közül leggyakrabban az alábbi fajtákat rendelik az olasz ízek szerelmesei: hawaii pizza, magyaros pizza és sonkás pizza. Nos, az eredmény talán sokaknak nem okoz túl nagy meglepetést. Az örök kedvenc ananászos ízvilág mellett a saját nemzeti ízlésre formált és az alapvetőnek mondható sonkás kivitel is dobogós helyen végzett. Ami viszont talán meglepő lehet, hogy az abszolút első helyezett a kívánság pizza lett, azaz legtöbben szeretik saját maguk összeválogatni ételük feltétjeit. A népszerű pizzák sora mi mással folytatódhatna, mint a songoku (sonka-gomba-kukorica), a bolognai, a szalámis és a húsimádó verziókkal. Az ételrendelő portál összeállításából kiderül, a tavalyi évben az összes megrendelés több mint egynegyedét tették ki a pizzarendelések. Ez a szám jól tükrözi, hogy hazánkban továbbra is töretlen népszerűségnek örvend az olasz konyhaművészet örökzöldje.

Ha nincs ötletünk, hogy mit főzzünk, mindig kapóra jön a (mirelit) pizza
Fotó: Pixabay.com

Az ízkínálatot sem bízzák a véletlenre az éttermek és a pizzaszakácsok: a pizzériákat és a pizzát is kínáló vendéglátóhelyeket egy kalap alá véve kiderült, átlagosan negyvenegyféle pizzát fedezhetünk fel az étlapokon, de az egyik fővárosi pizzériában százötvenegy különböző pizzából választhatjuk ki, hogy éppen melyiket szeretnénk fogyasztani.

Ami a méreteket illeti, a hagyományos, 32 centiméter átmérőjű pizza a legnépszerűbb, ezt követi a 30 és a 28 centis változat, és csak a negyedik helyre került a 45 centiméteres családi méret.

Egy kicsit túllépve a számokon és adatokon, nézzünk néhány érdekességet az ízletes olasz ételről. Azt már tudjuk, hogy van a pizzának világnapja – habár sajnos munkaszüneti nappá még nem nyilvánították –, de az amerikaiaknak egy nap nem elég. Az Egyesült Államokban külön hónapot szenteltek ennek a finomságnak, ugyanis 1987 óta az októbert hivatalosan is pizzahónapnak nyilvánították, ami az országot tekintve nem is csoda, hiszen az amerikaiak több mint kilencven százaléka havonta legalább egyszer fogyaszt pizzát. A hazai felmérés szerint mi is büszkélkedhetünk egy csúcstartóval, aki 2019-ben összesen 360 darab pizzát rendelt.

A Guiness világrekordok könyve szerint a legnagyobb pizza meglepő módon nem köthető az olaszokhoz, ugyanis a 172 centiméter átmérőjű, több mint 12 kilogrammos ételt 1990-ben Dél-Afrikában sütötték. Ezt a rekordot 2005-ben az Egyesült Államokban egy pizzériatulajdonos szárnyalta túl. Az általa sütött pizza négy méteres volt és az egész várost jóllakatta.

Természetesen a vásárolt pizza mellett nagy népszerűségnek örvend az otthon készített verzió is, amelyet tényleg mindenki a saját ízlésére formálhat, s ebben határokat csak a képzelet szabhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában