Az elkészítés családonként különbözhet

2018.06.23. 10:30

A falun élők egyik nagy kedvence: az erjesztett, azaz a kovászos uborka

A hatalmas befőttesüvegek egyik legjobb felhasználási módja, ha azokba uborkát és kenyeret töltünk.

Szanyi-Nagy Judit

Az uborka 9–10 centiméteres, kovászolni való legyen, mellőle pedig a kaporról se feledkezzünk meg

Fotó: Pxhere

Leginkább a falvakon ismert az a kép, amely egy udvarra, kertbe lépve fogadja a látogatót: a napon – de nem a direkt napsütésben – szépen csillogó befőttesüveg sütkérezik, benne a zöld uborkával és kaporral, valamint egy-egy kenyérszelettel. Lássuk, milyen változatai lehetnek (az amúgy sokakat megosztó) kovászos uborkának!

Az uborka 9–10 centiméteres, kovászolni való legyen, mellőle pedig a kaporról se feledkezzünk meg
Fotó: Pxhere

Az otthoni változat

Az egyik legfontosabb lépés, hogy egy üveget – jelen esetben egy ötliterest – tisztára mosunk, majd lecsurgatjuk azt. Egy ekkora méretű üveghez 2–2,5 kg kovászolni való uborka kell, 9–10 centiméteres méretben. Az elkészítést tekintve először tegyünk fel forrni nagyjából 5 liter vizet 2 evőkanál sóval. Az uborkákat alaposan mossuk meg, azok végeit vágjuk le. A „törzset” hosszában hasogassuk be, méghozzá úgy, hogy a késsel keresztülszúrjuk és végighasítjuk azt.

Ezt követően megmosunk egy csokor (maroknyi) kaprot, majd az üveg aljára helyezzük azt. Az uborkákat az üvegbe körkörösen, állítva helyezzük bele; a töltést nagyban könnyíti, ha a befőttesüveget kissé megdöntjük. Egy sor uborka lerakása után ismét kaprot teszünk az üvegbe, ezúttal a zöldségre. Ezután berakjuk a második sor uborkát. Az üvegbe ízlés szerint fokhagymát is beletehetünk. A legtetejére rárakjuk a maradék kaprot, utána pedig egy karéj kenyeret. Ezt követően az időközben elkészült forró vizet óvatosan ráöntjük az uborkákra, ügyelve arra, hogy az üveg ne repedjen el.

Az ízesítéshez használjunk fokhagymát is
Fotó: Pxhere

A maradék levet félretesszük: amikor az uborka a napra kitéve forrásnak indult, azzal pótoljuk a hiányzó folyadékot. Fontos: az uborkának nem szabad feljönnie az üveg tetejére, mert akkor megpuhul. Az üveget tányérral lefedve meleg helyre állítjuk, de azt ne érje direkt napsütés! A kiforrás miatt tegyünk egy edényt az üveg alá. A kovászos uborka 3-4 nap után készül el. Ez észrevehető szemrevételezéssel is: a növény zöld helyett sárgás színt vesz fel. Ekkor óvatosan szedjük le róla a felpuhult kenyeret és a kaprot, majd az üvegből szedjük ki az uborkát, a levet pedig – leszűrve – öntsük a tárolóba kiszedett zöldségre. A lébe egy késhegynyi nátrium-benzoátot is érdemes belekeverni a tartósabb kovászos uborka érdekében: így hűtőbe téve napokig fogyasztható.

A sváb verzió

Van, ahol a burgonyát sem felejtik ki a kovászos uborka mellől, ez sváb verzióként ismert. Hozzávalók: 1 kg frissen szedett uborka, 3 teáskanál só, 1 csokor kapor, 3-4 darab régi burgonya, szükség szerint langyos víz, 2 gerezd fokhagyma. Az uborkákat megsúroljuk, négy oldalról bevágjuk. Egy üveg aljára tesszük a megtisztított fokhagymákat, a megmosott kapor felét és 2 darab burgonyát, szeletekre vágva. Az uborkákat az üveg oldalán és közepében helyezzük el, majd rátesszük a maradék burgonyát és kaprot. Ezt követően felöntjük langyos, sós vízzel, addig, hogy ellepje. Egy tányérral lefedjük, majd két-három napig érleljük, a már ismert sárgás színig. Ha elkészült, szűrjük le, és hűtsük. Ez a változat nem zavarosodik meg, mert a kenyér helyett burgonyát használunk az erjesztéshez.

Az eredeti verziónál pedig a kenyeret se hagyjuk ki az üvegből
Fotó: Pxhere

„Koviubi” ínyenceknek

Nemcsak tormával, de gyömbérrel is elkészíthető a kovászos uborka. Az uborka végét keresztben bevágjuk, az üveg aljára rakjuk a leveles kapor felét, majd állítva belerakjuk az uborkákat, s hozzáadjuk a gyömbér és a fűszerek felét. (A világhálón többféle verzió található a fűszerek mennyiségére nézve, érdemes ezeket összevetni, melyik felel meg a mi szájízünknek.)

Feltesszük forrni a vizet, a sóval együtt. Az újabb sor uborka tetejére rátesszük a maradék kaprot és fűszert, ezt a feldarabolt burgonyákkal fedjük be. Az üveget egy tányérba állítjuk, hogy a lének legyen mire kiforrnia. Óvatosan az uborkákra öntjük a forró vizet, majd lefedjük egy kis tányérral. Két napig érleljük. Ha elkészült, a kaprot és a levelet dobjuk ki, az uborkákat pedig állítva rakjuk át egy vagy több tiszta üvegbe az átszűrt lével együtt.

Az elkészült uborkát tegyük üvegbe vagy egyéb tárolóba, a saját, leszűrt levében
Fotó: szany

Az elkészült kovászos uborka jellegzetessége – az ízvilága mellett –, hogy roppanós. Lépésről lépésre mutatjuk, mire érdemes figyelni: az uborka 9–10 centiméteres, kovászolni való legyen, mellőle pedig a kaporról se feledkezzünk meg (felső kép). Az ízesítéshez használjunk fokhagymát is (balra), az eredeti verziónál pedig a kenyeret se hagyjuk ki az üvegből (középen). Az elkészült uborkát tegyük üvegbe vagy egyéb tárolóba, a saját, leszűrt levében (jobbra).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában