Utazó

2012.05.04. 11:08

A Dolomitok gyöngyszeme

Az A2-es autópályáról Spittalnál lekanyarodva csodálatos szépségű táj vár ránk: a Dolomitok fenséges csúcsai, alant a sebesen rohanó Isel folyóval és a Drávával. Kelet-Tirol hívogat, annak is egyik gyöngyszeme, Lienz városa.

Kozma Gábor

Különös ez a vidék mind történelmében, mind földrajzi adottságaiban. Ráadásul a tiroli embert nehéz csak úgy egy átlag osztrák mellé besorolni, mert a mai napig megőrizte családi gazdálkodását, erős és zárt közösségi létformáját. Ez a sajátosság áthatja a Dolomitok fővárosát, az egyedi szépségű Lienzet is. Ausztria legdélebbi városában vagyunk, amely a trianoni döntés után az olaszosztrák határon találta magát. A Monarchia Tirol tartományából a győztes olaszok jókorát lecsíptek, kikiáltva Dél-Tirolt. Ám nyoma sincs nacionalista felhangoknak, az 1920-ban kettéosztott vidék az unió keretében szinte mindenben összeér.

Ha eljön a hétvége, olaszok ezrei árasztják el Lienzet, amely belőlük, tágabban: a turizmusból él. Ilyenkor biciklis vonatok tucatjai érkeznek, az észak-olasz környékről érkezők ellepik az üzleteket, áruházakat, fagyizókat, éttermeket. Az óvárosi Messinggassén fedezzük fel az Il Salentino névre hallgató kifőzdét, vagy inkább családi konyhát. A tulaj, Salvatore Biasco e városban vált elismert polgárrá.

- Hozzám nemcsak a honfitársaim vagy helyiek jönnek, hanem még számos náció. Közte magyarok, ha mostanság ritkábban is  - mondja és kérésünkre összeállít egy igazi olasz családi tálat. A finoman pácolt lazac mellé az erdő illatait rejtő szamócát kínál, amelyet saját receptje alapján készített, fenséges ízű szirupba ágyaz. Emellé vagy hatféle olajbogyó és kis zöldségcsokor dukál, no meg csengő pohárban játszó vörösbor.

A kulináris élvezetek után kulturálisra váltunk. Ez a város rendezi meg évente Európa egyik legsikeresebb utcaszínházi fesztiválját, az Olalát. Július közepén a világ minden tájáról ide sereglenek a csepűrágók, hogy kísérleti, bizarr, elképesztő produkciókkal álljanak elő. Mint az az izlandi társulat, amely egy jókora rúdon függve vall szerelmet - valóságos salto mortale. Akadnak drámai darabok, meg polgárpukkasztók is.

Lienz minden évszakban vonzó hely. Télen a síelők paradicsoma, innét vezet az út Matrei, Kitzbühel, Salzburg felé. Délnek az olimpiai város, Cortina vár, illetve a hegyeken átkelve Tolmezzo és Udine. A tenger csupán 120 kilométer. Mondhatni, mindenben központ ez a kis ékszerdoboz, amely nem tűri a bóvlit, következésképpen nem is olcsó hely.

 

Lienz középkori város, Tirol tartományban, Lienz kerület központja, egyben egész Kelet-Tirol székhelye. A város az Isel és a Dráva folyó mellett fekszik. 1242. február 25-én nyerte el a városi rangot. A város körül számos kisebb település, falu található, ezek Lienz agglomerációjába tartoznak (Thurn, Gaimberg, Debant, Tristach, Amlach és Leisach). A város szülötte Josef Pepi Stiegler osztrák olimpiai síversenyző.

Címkék#Lienz#tirol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!