Utazó

2012.02.15. 08:41

A csehek ékszerdoboza

Remek sörök és kiváló ételek mesés díszletek között: ezt ígéri a dél-csehországi kisváros, Cesky Krumlov. Aki egyszer megfordult a húsz éve a világörökség részének nyilvánított kisvárosban, az egészen biztosan visszatér.

Nagy Ildikó

Hétvégi úticélnak is remek választás a dél-csehországi kisváros. Ausztrián keresztül könnyen és gyorsan elérhető, az autópályáról Linz előtt kell letérni. Útközben több látnivaló is kínálkozik: a schallaburgi reneszánsz kastélyt és a melki apátságot egyaránt beiktathatjuk pihenőként.
A legjobb, ha szállást itthonról foglalunk - a legtöbb panziónak jól működő honlapja van -, de foglalás nélkül sem kell kétségbe esnünk, hiszen Cesky Krumlov óvárosában majdnem minden épület panzióként működik. Az árak barátságosak: három éjszaka szállás reggelivel, zárt parkolóval két személynek 168 euróba került.

Érkezzünk az év bármelyik részében, Cesky Krumlovban mindig úgy érezhetjük, hogy egy hömpölygő történelmi film szereplőivé váltunk. A Moldva folyó kettős kanyarulatával vicceli meg a turistákat: nem is érti az ember, hogy lehet ennyi híd egy városban. (Cesky Krumlov egyébként a vadvízi sportok szerelmeseinek is kedvelt úticélja.)

Az ékszerdobozhoz hasonlítható óvárosban először talán a vár tornya vonzza a tekintetet, és csinál kedvet a barangoláshoz. Öltözzünk kényelmesen: a nagyság tekintetében a prágai Hradzsintól nem sokkal elmaradó vár öt udvarból, negyven épületből és egy hatalmas parkból áll, egyetlen nekifutásra lehetetlen bebarangolni. Miközben a várost a 16. századra felvirágoztató Rosenbergek jelképévé vált, a várárokban ma is megtalálható medvékben gyönyörködünk, tervezzük meg a vártúrát. A legjobb, ha az 1776-ban épített, egyedülálló látványosságnak számító barokk színház bejárását szervezzük meg először, az ugyanis nem látogatható mindennap, így előtte érdemes tájékozódni. A vártorony az alsó vár belső udvarán található, 54 méter magas tornyából remek kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

Az óvárosban is akad látnivaló bőven. A 14. században épült Szent Vitus-templom főhajójában Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleumát is megtekinthetjük.
Ne hagyjuk ki az Egon Schiele Művészeti Központot sem: a nem éppen erkölcsös életmódja miatt Krumlovból szeretőjével együtt elkergetett művész alkotásai mellett fiatal kortárs alkotók művei is otthonra találtak az épület falai között. A város egyébként érezhetően kedveli a művészeket: a Moldva partján sorakozó kocsmák kertjeiben kortárs művészek szobraiban is gyönyörködhetünk.

Cesky Krumlov nemcsak gyönyörű óvárosa, de finom ételei és sörei miatt is kedvelt úticél. A kirándulást gasztronómiai szempontból is érdemes előre megtervezni, nagy segítségünkre lehetnek a világhálón fellelhető, rendkívül alapos kocsmakalauzok. Kezdéshez a városban a 13. századtól működő sörgyárt ajánljuk: az Eggenberg család által alapított gyár egykori hűtőkamrájából kialakított étteremben vétek nem megkóstolni a csülköt. (Tizenöt euróból két Becherovkára, négy korsó sörre és egy kétszemélyes, tormával megbolondított sült csülökre futja.)

A városban számtalan vendéglő közül választhatunk: a porcelán söralátétes, knédlis ételekre specializálódott klasszikustól kezdve a halételekben utazó, veterán motorbicikliket és régiségeket is felvonultató, egykori vizimalomban berendezett étteremig bezárólag nagyon színes a választék. A kocsmakalauzok segítségével a helyiek kedvenc kocsmájába (a Banya fogadóba) is könnyen eltaláltunk, de a grillételeiről és a feketesöréről híres, egy felvidéki magyar által üzemeltetett vendéglőt is e alapján fedeztük fel. Ne hagyjuk ki a Fő téren található békebeli bisztrót sem: a bejáratnál blokkot osztó kasszás kisasszony mellett a pultokban sorakozó, finomabbnál finomabb hidegkonyhai csodák teszik igazán különlegessé a helyet, ruszli-imádóknak valóságos paradicsom ez a bisztró.

Cesky Krumlovban az is jó, hogy senki nem akarja átvágni a turistát. Talán mert tudják, hogy belőlük élnek. Mint ahogy feltehetően azt is tudják, hogy aki egyszer eljutott Cesky Krumlovba, az egészen biztosan viszatér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!