biztonságot adnak

2021.04.22. 06:54

45 millió forintra pályázhatnak terápiás kutyák kiképzését végző civil szervezetek

Magyarországon a fogyatékossággal élők és hozzátartozóik több mint egymillióan vannak, ezért fontos a segítség életük akadálymentessé tételéhez.

Budapest, 2021. április 21. Vakvezető kutya a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek megnyílt támogatási lehetőség részleteiről tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Kossuth Lajos téren 2021. április 21-én. A Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján közzétett pályázat keretösszege 45,3 millió forint; jelentkezni április 30-ig lehet. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek nyílt meg támogatási lehetőség – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila közölte: a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján közzétett pályázat keretösszege 45,3 millió forint; jelentkezni április 30-ig lehet. Segítőkutyák kiképzésének és vizsgáztatásának, valamint terápiás kutyák kiképzésének támogatására lehet pályázni – tette hozzá.

A segítőkutya „az akadálymentesítés egyik eszköze”, a cél, hogy a kutyák az önálló életvitelben segíthessék az érintetteket – jelezte az államtitkár, hozzátéve: Magyarországon a fogyatékossággal élők és hozzátartozóik több mint egymillióan vannak, ezért fontos a segítség életük akadálymentessé tételéhez.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke arról beszélt, hogy a segítőkutyák a közlekedés biztonságát jelentik sok látássérült embernek. Pontosan jelzik az út menti akadályokat, megkeresik a lépcsőt, a gyalogátkelőt, az ajtót, így pontosan célhoz vezetik a gazdájukat – mondta.

Beszámolt arról is, hogy Magyarországon régi hagyománya van a vakvezető kutyák kiképzésének, szövetségük ezt 1978 óta végzi. Hangsúlyozta, a kutyák kiképzéséhez sok segítséget kapnak az állami költségvetésből, és pályázatokból is, majd köszöntetet mondott azoknak, akik adományaikkal támogatják a vakvezető kutyák képzését.

Nagy Sándor szólt arról is, hogy az MVGYOSZ által kiképzett kutyákkal jelenleg 80 ember közlekedik, és 74-en vannak várólistán, akik szintén szeretnének vakvezető kutyát kapni. Hozzátette: a szövetség idén 12 vakvezető kutya kiképzését tervezi. Nagy Sándor azt is fontosnak nevezte, hogy a vakvezető kutya és annak gazdája „jó páros” legyen.

A sajtótájékoztatón egy-egy kutyával részt vett két kutyakiképző is, röviden bemutatták a tréning néhány elemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!