érdemes megfogadni

2021.03.27. 18:28

Speciális viszonyok: mire figyeljünk a tetőtéri világítás tervezésekor?

A megfelelő világítás elengedhetetlen az otthonos, meleg hangulathoz, a tetőtéri helyiségekben azonban még több szempontot is figyelembe kell vennünk a kapcsolók, kiállások megtervezésekor.

Forrás: Shutterstock

Oldalfali és mennyezeti világítótestek

Elsősorban az oldalfali és mennyezeti fényekről kell beszélni, hiszen a többi világítótestet a megszokott módon helyezhetjük el. A gipszkartonnal borított, ferde mennyezetekre lehetőleg ne tegyünk lámpákat, amennyiben mégis elkerülhetetlen, kis méretű, irányítható fejű darabokat, süllyesztett, plexisáv mögött futó LED-csíkokat vagy speciális függesztékeket keressünk.

Ha nehéz lámpa kerül a mennyezetre, például az étkezőasztal fölé, akkor a gerendába vagy erősített alumíniumprofilba kell fúrni a tartócsavarokat. Sokszor a nyeregtető hegyes csúcsát rekesztik le egy gipszkarton álmennyezettel, ami így egy sávban vízszintes felületet ad a lámpáknak. A keskeny sávban futó álmennyezet köré tervezhetünk rejtett fényt, süllyesztett szpotokat, LED-paneleket vagy függesztett lámpákat.

Stílusteremtő világítás

Remek lehetőséget nyújt a fényjátékra, ha látszanak a tetőszerkezet gerendái. A gerendák felső síkján futhat egy LED-szalag, de az is ötletes megoldás, ha a fa jobb és bal oldalán kis reflektorok sorakoznak, amelyek felfelé fordítva indirekt fénnyel árasztják el a ferde mennyezetű teret.

Tipp: nem a lámpákkal kapcsolatos, de a villanyszerelési munkákhoz tartozik a tévé elhelyezése: ha az ággyal szemben ferde mennyezet ereszkedik le, arra felszerelhető egy kisebb készülék, így kényelmes szögből nézhetjük a filmeket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!