növényápolás

2021.02.28. 13:08

Ébredezik a kert: mikor lehet kivinni a muskátlit?

Bár egyre több napsütést és lassan, de biztosan melegedő időjárást ígérnek az előrejelzések, nem árt odafigyelni néhány apróságra, mielőtt felébresztjük téli álmából a muskátlit.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Első lépés: metsszük meg a muskátlit!

Ha a teleltetés ideje alatt a muskátli nyugalmi állapotba került, a legjobb, ha a metszést kora tavasszal végezzük el – írja a Lakáskultúra. Az elszáradt, barna leveleket távolítsuk el a növényről, majd ezt követően a betegnek, elhaltnak látszó szárvégeket vágjuk le. Az egészséges szárrészek kemények, ha két oldalt óvatosan összenyomjuk.

Fontos: ha a muskátlink olyan helyen töltötte a hideg hónapokat, ahol nem merült téli álomba, hanem végig zöld lombos maradt, a legjobb, ha csak késő ősszel metsszük vissza.

Ne használjunk műtrágyát!

Tavasszal ne használjunk műtrágyát ültetésnél, elég, ha a virágföldbe elültetjük a növényeket. Ügyeljünk arra, hogy a földet ne tömörítsük le túlságosan, hagyjuk, hogy a növény gyökere kellőképpen levegőzzön.

Figyeljük az előrejelzéseket!

Ha még kemény fagyokat mondanak, akkor hagyjuk tovább pihenni a muskátlit. Csak akkor tegyük ki a szabadba, ha már éjszakánként sem fagyos az idő. Ez biztonsággal csak a tavaszi fagyosszentek elmúltával lehetséges. Addig is érdemes március közepén már előhozni a telelőhelyről a cserepeket, és fagytól védett helyen lassan hozzászoktatni őket a napfényhez, friss levegőhöz.

Tudta?

A muskátlitöveket ajánlatos folyamatosan fiatalítani. A 2-3 éves tövek virágoznak a legszebben, az öregedő növények gyengébb virágzásúak lehetnek. A tavaszi napsütésben, a friss földben aztán néhány hét alatt életre kelnek a növények. Először csak az apró piros rügyek jelennek meg az ágakon, amikből az új hajtások fejlődnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!