fontos részletek

2021.02.07. 07:12

Az otthonfelújítási támogatással könnyebben telepíthetünk napelemes rendszert

A rendszer kiépítése nagyjából fél évet vesz igénybe, ezért aki élni szeretne a támogatással, legkésőbb 2022 júniusáig indítsa el a folyamatot.

Telki, 2019. február 28. Modern öko-lakóház napelemekkel, napkollektorokkal és energiatakarékos fűtő-hűtő rendszerrel a város újabb lakónegyedében a Szőlősor utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Napelemes rendszer telepítésére is felhasználható az otthonfelújítási támogatás. Ennek keretében az állam 50 százalékos állami térítéssel segíti a családokat – legfeljebb 3 millió forintig.

A támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség fele-fele arányban oszlik meg. A számlák gyűjtögetésénél figyelembe kell venni, ha ez nem így valósul meg, akkor az alacsonyabb értéket veszik alapul a támogatásnál. Például: az 1 millió forintos beruházás 100 ezer forint anyagköltségből és 900 ezer forint munkadíjból áll, ezért a támogatás 100 ezer + 100 ezer forintból adódik össze. Ha nincs munkadíj, nincs támogatás.

Ha a munkadíj mértéke eléri a teljes beruházási összeg 25 százalékát, akkor felvehető a maximális 50 százalékos támogatás, egészen 3 millió forintig. Ezért a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25 százalék vállalkozási díjat tartalmazó számlának.

Jó hír, hogy a kiépítés munkadíja nagyjából 20-25 százalék, vagyis éppen ideális a Magyar Államkincstárhoz beadandó kérelemhez. Az igénylés határideje 2022. december 31. A 2021. január 1. előtt megkezdett beruházásra a támogatás nem jár. A kérelmezőnek pedig minden esetben vállalkozási szerződéssel kell bizonyítania a kivitelezést – magyarázza az ingatlanbazar.hu-nak Harcsa-Pintér Sándor, a 3 Comm Line Kft. ügyvezetője.

A rendszer kiépítése nagyjából fél évet vesz igénybe, ezért aki élni szeretne a támogatással, legkésőbb 2022 júniusáig indítsa el a folyamatot – ez már Baranyi István, a Hódszolár Kft. ügyvezetője tanácsa.

Mint ismeretes, az új villamosenergia-törvény miatt jön a havi villanyóra-leolvasás – a jelenlegi szaldós elszámolás helyett. Eddig a nyáron megtermelt energiát télen használta fel a fogyasztó, a bruttó elszámolásnál viszont havonta kell kifizetni az elektromos hálózatból vételezett, a háztartás által felhasznált áramot, a visszatermelt áramot pedig a fogyasztói árnál vélhetően olcsóbb visszavásárlási ár ellenében fizeti ki a szolgáltató.

Kire vonatkozik ez? Ahol a villamosenergia-vásárlási szerződést 2021. július 1-je előtt kötötték meg, ott a szaldós elszámolás érvényes, még akkor is, ha az otthontámogatási támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Itt nem kell csatolni a kérelemhez a 2021. július 1-je után hatályba lépő dokumentumokat. Helyette a kivitelező nyilatkozzon arról, hogy az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve nem haladja meg a 450.000 Ft/kWp forint összeget. Például: 5 kW-os rendszernél a teljes költség nem lehet több 2,250 millió forintnál.

Aki 2024. január 1-ig önerőből építi ki rendszerét, továbbra is a szaldós elszámolásba tartozik. Ha ezután veszi igénybe az állami támogatást, bruttó elszámolást kap, ugyanis innentől az újonnan telepített napelemekre csak ez lesz érvényes.

A befektetés megtérülési ideje a napelemrendszer méretétől és a műszaki paraméterektől függ. 10 kW-os okosrendszernél – támogatással – 8,5 év helyett kevesebb mint 4,5 év a megtérülési idő; egy hagyományos rendszernél 7 év helyett 3,5 év. Azonban vigyázat: a július 1-je után az áramszolgáltatóval kötött szerződésnél már bruttó elszámolás lesz érvényes, így továbbra is fizetendő a villanyszámla.

Jó tudni, hogy 2024 után könnyű kikerülni a szaldós elszámolás alól, ha a meglévő rendszer a korábbitól eltérő típusú invertert kap. Ezért azt még 2023 vége előtt érdemes cserélni. Felmerül a kérdés, hogy akinek már van napeleme, de bővítené azt az otthonfelújítási támogatás keretében, maradhat-e a szaldós elszámolásnál?

Mivel az inverter cseréje új hálózathasználati szerződést jelent, vélhetően az már nem szaldós elszámolást jelent. Azonban a támogatás napelemes rendszer cseréjére vonatkozik, tehát nem biztos, hogy csak az inverter cseréje támogatható – véli Baranyi István.

Az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozott, ehhez találta ki az állam a 2021. február 1-től elérhető, 3 százalékos, 10 éves futamidejű otthonfelújítási kölcsönt, maximum 6 millió forint hitelösszegig. Itt 1 év lesz a felújítási munkálatok elvégzésére és a számlák benyújtására.

Borítókép: Modern öko-lakóház napelemekkel, napkollektorokkal és energiatakarékos fűtő-hűtő rendszerrel a város újabb lakónegyedében a Szőlősor utcában 2019. február 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!