Konyhai praktikák

2020.10.04. 16:07

Így készítsen tökéletes házi majonézt

A majonéz vitathatatlanul mindannyiunk kedvence, kényeztető krémességet ad az ételeknek, feldobja a krumplit, hamburgert, salátát, virslit, szendvicset.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A házi változat íze gazdag, telt és kényeztető, a legtöbben mégis csak a bolti változatot ismerjük és talán eszünkbe sem jut, hogy otthon nagyjából 3 perc alatt össze tudnánk dobni a saját verziónkat, ízben a különbség pedig ég és föld! írja a mindmegette.hu.

A majonéz tojásos, olajalapú mártás, mely mustárt, citromot és egyéb ízesítőket hatalmaz, és bár önmagában is tökéletes, számos más mártás alapja is.

Ha majonézt csinálunk, az a célunk, hogy viszonylag kemény, formáját megtartó krémet kapjunk. Elkészíteni nagyon egyszerű, de ahhoz, hogy összejöjjön, elengedhetetlenül fontos betartani pár szabályt, melyek nélkül a csodás krém helyett bizony olajban úszó bizarr kinézetű diribdarabos valamit kapnánk. A mártás katalizátora a tojássárga, azaz a sárgájában található lecitin, mely emulgálószerként szerepel az ételben. Az emulgátor nem más, mint egy olyan anyag, melynek segítségével különböző, egymással maguktól össze nem keveredő folyadékokat homogén állapotú masszává kovácsolhatunk: a majonéz esetében a vizes hozzávalókkal az amúgy nem keverhető olajat.

Ahhoz, hogy a keverék ne essen szét, összesen három szabályt kell betartani:

  • Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű, és egymáshoz képest is nagyjából egyforma hőfokú legyen.
  • A mártást folyamatosan keverni kell, amíg össze nem áll, habverővel, botmixerrel, vagy turmixgépben.
  • Egyetlen tojássárgája rengeteg, akár több deciliter olajat is fel tud venni. Ahhoz azonban, hogy ez a felvétel zökkenőmentesen történjen, folyamatos kevergetés mellett az elején cseppenként kell adagolni az olajat, később lehet kissé bátrabban, de nagyon fontos, hogy semmiképp se öntsünk hozzá egyszerre nagyobb mennyiséget, mert mártásunk egy perc alatt szétesik.
  • Az, hogy milyen ízű lesz a majonéz, sok mindenen múlik. Érdemes különböző mustárokkal kísérletezni, és citromlé helyett tehet bele izgalmas ízű eceteket akár. Kísérletezhet zöldfűszerekkel, csilivel, fokhagymával, sáfránnyal. A majonéz esetében fontos szem előtt tartani az olívaolajak markáns ízét, mely túl domináns, és keserűvé teheti a végeredményt, így érdemesebb neutrális ízű olajjal dolgozni, és ha mégis ragaszkodunk hozzá, maximum kis százalékban adagolni az olívaolajat a mártáshoz. Az elkészítésnél azt sem árt figyelembe venni, hogy bár egy tojássárgája sok olajat felvesz, ez a mennyiség nem végtelen, így tojássárgánként 150-250 milliliter olajjal kalkuláljon. Kevergetés közben folyton ellenőrizzük az állagát és ha úgy érezzük, túl sűrűvé és keménnyé kezd válni, ne adjunk hozzá több olajat.

    A házi majonéznek szinte kizárólag előnyei vannak. Egyetlen hátránya csupán az, hogy bolti változatával ellentétben, nem tartható el sokáig. A boltokban kapható magyar tojások általában szalmonella ellen kezeltek, így ebből a szempontból nem kell aggódni, de attól még nyers tojással dolgozunk, így a majonézt, vagy a belőle készülő ételt ha egy mód van rá, fogyasszuk el aznap, vagy legkésőbb másnap, és ügyeljünk arra, hogy fogyasztásig hideg helyen tároljuk.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!