Sokszínűség

2020.05.07. 09:51

Érzékenyítő programot indít dolgozóinak a bostoni Szépművészeti Múzeum

A bostoni Szépművészeti Múzeum félmillió dolláros (161 millió forintos) alapot hoz létre a sokszínűség támogatására, és érzékenyítő programokat tart munkatársainak, miután felmerült a rasszizmus gyanúja az intézménnyel kapcsolatban.

Forrás: LnP images/Shutterstock

A múzeum tavaly keveredett rasszizmus gyanújába, miután kiderült, hogy egy intézménybe látogató fekete középiskolás csoportot inzultus ért a múzeum egyes látogatói és egy munkatársa részéről is.

Az osztálykiránduláson járó gyerekeket állítólag arra figyelmeztették: se ételt, se italt, se dinnyét nem fogyaszthatnak az épületben.

Az elhangzottak súlyos sértésként értelmezhetők, ugyanis a felszabadított rabszolgák közül sokan foglalkoztak görögdinnye-termesztéssel, és a dinnye emlegetése már az 1900-as évektől a feketékkel kapcsolatos rasszista sztereotípiák közé tartozott.

A múzeum igazgatója Michael Teitelbaum már nyilvánosan bocsánatot kért a történtekért, kitiltott két látogatót és belső vizsgálatot indított.

Létrehoztak egy új pozíciót is, a befogadásért felelős igazgatóét, hogy az tegye sokszínűbbé a múzeum szervezetét.

Az intézmény az állammal megállapodva a sokszínűség támogatását célzó alapot hozott létre, és bejelentette, hogy az előítéletek felszámolására érzékenyítő programot indítanak az alkalmazottak számára.

Borítókép: a bostoni Szépművészeti Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!