Szent Márton napja

2019.11.05. 15:47

Újborfesztivál és libator a szentendrei skanzenben

A színpadi programok között gyerekkoncertek és mesemondók előadása színesíti a rendezvényt.

Szurdokpüspöki, 2015. augusztus 15. Libák a 8. Püspöki Libafesztiválon a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben 2015. augusztus 15-én. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

Idén is megrendezik a Márton-napi újborfesztivált és libatort a szentendrei skanzenben, ahol a Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja is megelevenedik a hétvégén.

A vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához kapcsolódva ezúttal solymászokat, vadászokat és halászokat is meghívtak a fesztiválra.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. A programok között őszbúcsúztató koncertek, gólyalábas előadás, valamint táncház is szerepel

közölték a szervezők.

Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron érdekességeket tudhatnak meg Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a libakultusz eredetével kapcsolatban. A Lajta néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat mutat be, feleleveníti az őszi mulatságok hangulatát.

A vidám társas munkákba is belecsöppenhetnek az érdeklődők, hiszen Márton napján fejeződtek be falun a kinti mezőgazdasági munkák és elkezdődött a téli kalákák, a toll- és kukoricafosztás időszaka.

A kézműves foglalkozások az őszhöz kapcsolódnak szalmalibát, madáretetőt, üveglámpást, gyapjú- és termésállatkákat készíthetnek kicsik és nagyok. A vadászati hagyományok iránt érdeklődők vadászkutya-bemutatón vehetnek részt, kipróbálhatják az íjászkodást, de lesz szabaduló szobás játék trófeakiállítással olvasható a közleményben.

A színpadi programok között gyerekkoncertek és mesemondók előadása színesíti a rendezvényt.

A kétnapos fesztiválon koncertet ad a Makám, Bognár Szilvia, a Zűrös Banda, a Canarro és az etnofunk zenét játszó Kerekes Band is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!