amszterdam

2019.07.02. 10:27

Utazzon Észak Velencéjébe!

Amszterdam romantikus város csatornákkal, világhíres múzeumokkal, történelmi látnivalókkal. Itt mindenki megtalálja az érdeklődéséhez illő programot.

Forrás: Shutterstock

Hollandia lüktető csomópontja Amszterdam. A turisták számára a legfőbb vonzerőt a múzeumai jelentik, amelyek évente több milliós látogatóforgalommal büszkélkedhetnek – olvasható a Fanny magazin cikkében. A legnagyobb közülük a Rijkmuseum, ahol Rembrandt, Vermeer és más holland mesterek műveit tekintheti meg, de rendkívül kedvelt a világhíres Van Gogh Múzeum is. Emellett sok egyéb, kifejezetten Amszterdamra jellemző érdekességet találhat. A pikánsabbak közé tartozik például a Szexmúzeum.

Vízen vagy szárazföldön

A 165 csatornának és az 1400 hídnak köszönhetően a holland fővárost hajóval, gyalog vagy biciklivel is felfedezheti egy kellemes őszi hétvégén. Amszterdamban számtalan kerékpárkölcsönző üzemel, ahol napi néhány euróért bérelhető kitűnő állapotú, karbantartott kétkerekű. A legtöbb kölcsönző pluszszolgálatást is nyújt: aki náluk bérel biciklit, kedvezményes belépőjegyeket válthat a különféle múzeumokba és kiállításokra.

Fotó: Shutterstock

Sok látogató elámul a tömérdek mennyiségű víz láttán. Nem véletlenül nevezik a várost Észak Velencéjének, éppen emiatt egy ottani látogatás nem is lehet teljes hajókázás nélkül.

A nappali hajóút a város nyugodt és érdekes oldalát mutatja meg, este pedig varázslatos és romantikus világ tárul a turisták szeme elé, melyhez hozzájárul a kivilágított házak és hidak látványa.

A legtöbb hajótúra kb. 30 percig tart, az idegenvezetés négy nyelven folyik: angolul, németül, franciául és hollandul. A vállalkozó kedvűek, ha jó az idő, vízibiciklit is bérelhetnek, és maguk fedezhetik fel a csatornákat.

A bécsi, a londoni és az amerikai Madame Tussaud’s múzeum mellett Amszterdamban is érdemes felkeresni a panoptikumot, ahol híres színészek, politikusok, zenészek viaszfiguráival fotózkodhatunk, kávézhatunk.

Van Gogh

Ebben a múzeumban ízelítőt kaphatunk a híres holland posztimpresszionista festő munkásságából. Leginkább csendéleteket, tájképeket, önarcképeket festett, legismertebb művei (Gauguin karosszéke, a Napraforgók, Önarckép levágott füllel) életének utolsó két évében készültek. A termeken végigsétálva megismerhetjük Van Gogh életének történetét is.

Gyerekek kedvence

Ha pedig az egész családot magával viszi a kirándulásra, akkor érdemes felkeresni a botanikus kertet és az állatkertet is. Az Artis Royal Zoo már közel kétszáz éve várja a látogatókat, tizennégy hektárján manapság több mint 700 állat- és 200 fafajt láthatunk közelről.

Amellett, hogy állatkertként is kiváló, az Artis fontos adottsága más állatkertekkel szemben, hogy itt fantasztikus történelmi épületek között sétálhatunk kifutótól kifutóig.

Ezen épületek adnak otthont több állatnak is, de itt működik például egy állattani témájú könyvtár, egy múzeum, egy planetárium, egy botanikus kert és egy akváriumház. Utóbbiban megnézhetjük, milyen halak élnek a város csatornáiban.

Fotó: Shutterstock

Klumpa és tulipán

Hollandia három legismertebb szimbóluma – a tulipán, a klumpa és a szuvenírboltok legféltettebb portékája. A bájos szélmalmok zöme mellesleg Hongkongból származik. Ráadásul olyan vitorláik vannak, amelyek az óramutató járásával megegyezően forognak, noha az igazi malomé ezzel pontosan az ellenkező irányban halad.

Hazai termék viszont a 3 millió pár klumpa, amit az ide látogatók kulcstartó, üvegnyitó vagy sajtreszelő formájában évente megvásárolnak. Igazi fapapucsot Hollandiában még ma is viselnek az aszfaltozók és a földeken dolgozók. Kedvelt ajándék továbbá a tulipánhagyma, ami minden ajándékboltban, de persze a piacokon, valamint a kertészeti centrumokban is kaphatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!