különleges úticélok

2019.07.12. 12:24

Érdemes rejtett zugokat keresni Európában

Nyaranta sorra készülnek toplisták arról, hová jó ellátogatni a megszokott, ismert célpontokon túl.

Forrás: AFP

Fotó: Ingo Wagner

A globális turistaáradat lassan a legvadabb hegyet és a legunalmasabb strandot is eléri, a helyiek egyre nagyobb elégedetlenségére. Így van ez az összes -világvárosban és a népszerű nyaralóhelyeken – írja a Figyelő.

Európa rejtett kincseiről több utazási blog is végez gyűjtést. A legfrissebb összeállításokban még a tapasztalt utazók is találhatnak olyan csemegét, amelyet érdemes felvenni a bakancslistára.

A szlovéniai Piran valószínűleg nem ismeretlen a hazai turisták előtt, és Hvar városáról is hallhattunk már az azonos nevű horvát szigeten. Talán

kevésbé ismert célpont a Shkod-rai-tó Montenegróban. Podgoricától 30 kilométerre található a nemzeti park, s a 168 km hosszú partszakaszból 110 jut Montenegrónak és 58 Albániának.

Perast híres középkori tengerészváros a Kotori-öbölben. Az öböl legszűkebb átjárójával szemben helyezkedik el, előtte két pici sziget található, amelyekre át is hajózhatunk pár euróért.

Perast városa igazi különlegesség
Fotó: Shutterstock

A mesterséges Komani-tó akár Norvégiában is lehetne, de éppenséggel Tiranától négyórányi útra van. Komppal és hajóval lehet bejárni a helyenként ötven méterre összeszűkülő sziklák alatti pazar fjordot.

A Komani-tó csodálatos látképe
Fotó: Shutterstock

Magyarországtól távolodva nyilván egyre több, talán sosem hallott szépséges helyet fedezhetünk fel. Ilyen például a Belgiumban található Dinant, a szaxofon feltalálójának, Adolphe Saxnak a szülővárosa. Katedrálisa és fellegvára, valamint a középkori hangulatot megőrző utcái miatt érdemes eltölteni itt egy napot.

Hasonló történelmi időutazást tehetünk a keletfrancia Elzász szívében található Eguisheim településen, amely 2013-ban megkapta a franciák kedvenc faluja címet.

Aki nem szereti a zsúfolt tengerpartokat, az menjen télen, tartja a cinikus mondás. Európában már nem könnyű néptelen partokat találni, de sok olyan kevésbé ismert hely van, amelynek a szépségéért az esetleges turistaáradatot is el lehet viselni. Délnyugat-Franciaországban,

Gironde megyében találjuk Cap Ferret-t, az Arcachoni-öböl bejáratánál. Homokos strandjaival, hangulatos, színes strandházaival és nyaralóival vonzó célpont.

Portugália ismert utazási célpontja Algarve tartomány, különösen Faro, ám a tőle egyórányi autóútra fekvő Lagoa és Silves településekről már aligha hallottunk.

A meseszép portugál tartomány, Algarve partja
Fotó: Shutterstock

A Spanyolországban található, sziklákra épült Cuencát gyorsvasúttal egy óra alatt elérhetjük Madridból. 1300 év történelmét őrzi a település. A karsztvidék, a színes házak, a várromok, a székesegyház, az évszázadokon átívelő építészeti stílusok két napot is megérnek a nyaralásból, mert napfelkeltekor és naplementekor mutatják a legszebb arcukat.

A világ egyik legkedveltebb romantikus célpontja az Olaszországban található Camogli, a világhírű Portofino szomszédságában.

A hagyományosan halászatból élő település kávézóival, pékségeivel ugyanazt az élményt adja, mint a másik helység.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!