fenntartható életmód

2019.03.31. 16:22

Több mint 30 magyarországi település csatlakozott a Föld órájához

A világméretű kezdeményezés keretében szombaton este egy órára lekapcsolták a díszkivilágításokat.

Berlin, 2017. március 26. Led-mécsesek égnek a berlini Brandenburgi kapu előtt a Föld órája nevű akció előtt 2017. március 25-én. A 2007-ben indult világméretű akcióban részt vevő városokban egy órára lekapcsolják a világítást, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a Földet fenyegető éghajlatváltozás veszélyeire.(MTI/EPA/Felipe Trueba)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Felipe Trueba

Több mint 30 magyarországi település csatlakozott a Föld órájához, melynek keretében szombaton este egy órára lekapcsolták a díszkivilágításokat – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnapi Híradójában.

A fővárosban lekapcsolták többek között a Parlament díszkivilágítását, sötétségbe borult a diósgyőri vár, a siófoki főtér és a víztorony is.

Külföldön egyebek mellett a berlini Brandenburgi kapu, az athéni Akropolisz és a párizsi Eiffel torony világítását kapcsolták le, míg Európán kívül több indiai városban és Hongkongban is lekapcsolták a fényeket.

A világméretű kezdeményezés az energiatakarékosság és a környezetvédelem fontosságára hívja fel az emberek és az országok vezetőinek figyelmét.

Antal Alexa, a WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. A magyarok csaknem 2 földnyit „fogyasztanak”. Kiemelte: „mindannyiunk közös felelőssége, hogy fenntartható életmóddal kevesebb terhet rójunk a Földre”.

Purebl György pszichiáter arról beszélt, a környezettudatos életmód az egészségre is jó hatással van.

A WWF Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a lekapcsolás csak egy szimbólum: a Föld órája valódi üzenete az, hogy mindannyiunk felelőssége és érdeke, hogy elinduljunk a fenntarthatóság útján.

Idén is rengeteg ország vett részt az akcióban, hogy a helyi problémák megoldására buzdítsanak mindenkit. Az elmúlt évtizedben a Föld órája mozgalom milliókat inspirált arra, hogy csatlakozzanak a természetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekhez – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!