biztonság

2019.02.04. 17:45

Több százezer életet menthet meg a HPV-oltás

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint a méhnyakrák áldozatainak többsége olyan szegény országokban él, ahol alacsony a HPV ellen beoltottak aránya.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Africa Studio

A HPV elleni védőoltás „kulcsfontosságú” eszköz az egészségügyben és a lehető leggyorsabban ki kellene szélesíteni a vakcinához való hozzáférést, különösen a szegényebb országokban.

A WHO-hoz tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) adatai szerint 2018-ban nagyjából 570 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak világszerte, ami azt jelenti, hogy globálisan immár a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb ráktípus a nők körében. Világszerte évente több mint 310 ezer nő halálát okozza a betegség.

Az IARC szerint a gazdag országokban a vakcina ellenzőinek egy része igyekszik meggyőzni a szülőket arról, hogy ne oltassák be a gyerekeiket. „A HPV-oltásokról terjesztett alaptalan pletykák továbbra is szükségtelenül késleltetik, akadályozzák a beoltottak arányának növekedését” – húzta alá közleményében Elisabete Weiderpass, a hivatal vezetője. Hozzátette, az IARC elkötelezett a méhnyakrák elleni küzdelemben és kiáll a HPV-oltások „hatékonysága és biztonságossága mellett”.

A Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) múlt heti közleményében ugyancsak a HPV-oltások nagyobb támogatását sürgette, mondván, hogy 2020-ig 40 millió lány beoltását tervezi a szegényebb országokban, amivel nagyjából 900 ezer halálesetet lehetne megelőzni.

Az IARC szerint a szegényebb országokban a vakcinák árának csökkentése kulcsfontosságú lenne, hogy a védőoltáshoz többen jussanak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!