adathalászat

2018.02.05. 15:46

Vigyázzon, ha online vásárol! – Támadnak a kiberbűnözők

Gyakran mondjuk egymásnak: a mátrix rabja vagy. Annak idején ez vicces volt, ma már tényleg egész nap a neten lógnak az emberek, és ez bizony igazi veszélyt is jelenthet.

Az internethasználók 41 százaléka esett már kiberbűnözés áldozatává egy reprezentatív felmérés szerint.

A keddi Safer Internet Day (biztonságos internet napja) alkalmából az információtechnológiai biztonságért és a bűnmegelőzésért felelős hatóságok felkérésére készült a kutatás.

A válaszolók közül szinte minden ötödik ember vallott arról, hogy a kibertámadás után saját maga oldotta meg a problémát. 24 százalékuk barátoktól vagy családtagoktól kért segítséget, 19 százalékuk tett feljelentést.

A megkérdezettek 8 százalékát online vásárlás során csapták be, hat százalékuknál adathalászat, öt százalékuknál identitáslopás történt.

A kiberbűnözés további területei az úgynevezett ransomware zsarolóvírussal elkövetett támadások (4 százaléknál fordult elő) és a kiberbántalmazás (3 százalék).

Az eredmények szerint elsősorban pénzügyi területen tartják fontosnak a felhasználók a biztonságot az internet használatánál.

71 százalékuk számára az online bankolásnál különösen fontos, 45 százaléknak az online vásárlásokkor is. Jóval kisebb szerepet játszik azonban a biztonság a közösségi hálózatok (11 százalék), a felhő-szolgáltatások (8 százalék) és a hálózati eszközök (4 százalék) használatánál.

„Internetezéskor a biztonságos viselkedésnek olyan magától értetődőnek kellene lennie, mint amilyen fontos a közúti közlekedés során. Már néhány egyszerű intézkedéssel jelentősen növelhető a védettség szintje”

- mondta Arne Schönbohm, a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) elnöke.

A felmérés szerint a felhasználók 66 százaléka használ valamilyen vírusölő programot vagy tűzfalat. Kevesebb mint az internetezők fele (45 százaléka) figyel arra, hogy adatai átvitelekor biztonságos legyen a kapcsolat.

Címkék#háló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!