ezerfokos veszély

2017.12.11. 19:47

Egy dolgot biztosan otthon kell hagynia, ha repülni készül

Komoly kellemetlenségek érhetik a reptéren, ha a csomagjában csillagszóró van.

Budapest, 2015. november 10. Várakozó utasok a Liszt Ferenc-repülőtér 2A terminálján, miután a reptér hajnal óta nem indított járatokat az informatikai rendszer hibája miatt 2015. november 10-én. A hibát kijavították, a hajnali gépeket folyamatosan indítják, de a nap folyamán az induló járatoknál előfordulhatnak még késések, illetve a poggyász később érhet célba. MTI Fotó: Kovács Tamás

A csillagszórók és a tűzijátékok tiltott pirotechnikai eszköznek minősülnek a légiközlekedésben, ezért még feladott poggyászban is szigorúan tilos a szállításuk – figyelmeztet a Liszt Ferenc-repülőteret üzemeltető Budapest Airport közleménye.

Kiemelték, hogy az év végi ünnepek közeledtével egyre népszerűbbek a csillagszórók és a tűzijátékok, sokan próbálnak ilyen ajándékokat magukkal vinni külföldre repülve. Kifejtették:

a csillagszóró vas, magnézium, acél, alumínium vagy egyéb fajta fémport tartalmaz, így 1000-1600 Celsius fokon is éghet, emiatt szállítása a légiközlekedésben szigorúan tilos.

Így ha a biztonsági szolgálat az átvizsgáláskor valamelyik bőröndben vagy táskában veszélyes anyagot talál, köteles azt felnyitni, a veszélyes tárgyat pedig eltávolítani. Ez az eljárás egyik fél számára sem kellemes, ráadásul jelentős időveszteséget, rosszabb esetben késéseket okozhat – írták.

A tájékoztatás szerint csak az idén decemberben eddig mintegy kétládányi csillagszórót foglaltak le a biztonsági ellenőrzéseknél.

Borítókép: MTI / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!