Nemzeti kerékpáros stratégia

2017.10.04. 13:30

Tenni kell a bicikliskultúra fejlesztéséért

A kerékpározás feltételeinek javítása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Kerékpárosklub szerdán Budapesten.

A megállapodás értelmében az NFM és a Magyar Kerékpárosklub együttműködik a fenntartható közlekedési módok terjedése, a közlekedési kultúra országos javítása, valamint a kerékpárral rendszeresen közlekedők számának bővítése érdekében.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: a kerékpározást népszerűsítése érdekében tavasszal újraindítják a kerékpárral a munkába járást ösztönző, a Bringázz a munkába! (Bam!) kampányt is, amelyben évente kétszer – tavasszal és ősszel – 8-10 ezer ember vesz részt.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a kerékpáros balesetek száma még mindig magas Magyarországon a fejlett európai kerékpáros kultúrákhoz képest, ezért csökkentésük érdekében felülvizsgálják a KRESZ-t is. A legtöbb baleset vidéken, kivilágítatlan szakaszokon, településeken fordul elő – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat a jelenlegi becsült 2-3 százalékról 10 százalékra szeretné növelni 2030-ra Budapesten a kerékpározás részarányát.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke hozzátette, Magyarországon 7 millió kerékpár van, egy tavaszi kutatás szerint a rendszeres kerékpárhasználók aránya országosan 24 százalék, Budapesten 7 százalék, a belvárosban pedig 10 százalék. Hangsúlyozta, a kerékpáros közlekedésre jellemző adathiány csökkentése érdekében megosztják egymással kutatási eredményeiket, felméréseiket, valamint közösen készítenek baleseti elemzéseket is.

A Magyar Kerékpárosklub kétévente országos kutatást végezne a kerékpározási szokásokról, attitűdökről, és ellenőrizné a Nemzeti kerékpáros stratégia sikerességét – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!