Konyhai kisokos

2017.10.24. 07:00

Ezekkel a fűszerekkel is ízesítheti ételeit

Szemezgessen az aromás növényekből készített ízesítők széles választékából a Fanny magazin jóvoltából!

Kardamom

Az Ázsiából származó és a gyömbérfélék családjába tartozó növény magjával a süteményeket, a lekvárokat, az édes likőröket, valamint a mézeskalács tésztáját is finomabbá teheti. Sőt, az arab országokban, Skandináviában és Ázsia egyes vidékein a kávéba is szórnak a finomra őrölt fűszerből.

Fahéj

A fa kérgét jellegzetes illata és íze miatt az egész világon kedvelik, a kínai orvoslásban például már régóta használják a belőle készült olajat bizonyos betegségek gyógyítására. Európában az 1700-as években kezdett elterjedni, amikor olcsóbb lett, és mindenki számára elérhetővé vált ez az eredetileg Ceylon, vagyis Srí Lanka és Kína területéről származó fűszer.

Szerecsendió

A muskátdiónak is nevezett ízesítő igen sokoldalú, hiszen a savanyú és az édes fogások is különlegesebbek lesznek tőle, a magvakból nyert vajat pedig a kozmetikai ipar is felhasználja krémek készítéséhez. Fűszerezze szerecsendióval a tepsis burgonyát, a sült halat, a sajtkrémet vagy a zöldséglevest!

Koriander

Gondolta volna, hogy az egyiptomi fáraósírokban is rábukkantak erre a több ezer éves múlttal büszkélkedő fűszerre? Nos, nem véletlenül kedvelték az uralkodók: a zsálya és a citrusfélék ízére emlékeztető aromája miatt nemcsak az ételeikhez adták, de gyógynövényként is felhasználták. Az ókori Rómában például a borokat ízesítették vele. A hazánkban is egyre népszerűbb fűszernövénnyel ízletesebbé teheti a pácokat, a szószokat vagy a leveseket, de ínyencként a süteményekhez is adhatja. Fontos, hogy mindig csak utólag ízesítse vele a fogásokat!

Hasznos tippek

  • A kardamom magként és őrölt formában is kapható. Az előbbi akkor jó minőségű, ha feketés-barna színű, ráncos és kicsit ragadós!
  • A koriandert a kínai petrezselyem névvel is illetik, mivel a leveleik nagyon hasonlóak. Az ízük azonban mindig elárulja, melyikkel is van dolgunk.
  • A zöld fűszereknél általánosnak mondható szabály, hogy az ételbe szárított formában főzze bele őket, míg a friss változatukat inkább utólagos ízesítésre érdemes használni.
  • Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!