Teszt

2017.09.18. 12:30

Melyik mogyorós csokit válasszuk a boltban?

Kevés csábítóbb dolog van a földön, mint egy ártatlanul pislogó csokitábla. Sok-sok kockával és csurig boldogsághormonnal, valahogy így magyarázzák a függők. Nagyon sokféle van a piacon, talán minden egyes Barátok Közt-részre tudnánk egyet-egyet osztani.

Nagy tanakodás után a mitettemma.hu tesztcsapata végül arra jutott, hogy legjobban a mogyorós csokik pörögnek a polcokon, így fogták a banyakordét, és megindultak a boltok felé. A koncepció egyszerű: minden, amiben van mogyoró, jöhet, viszont a tisztán mogyorókrémesek kizárva.

A mogyoró lehetett török vagy éppen földi, egész vagy aprított, e szempontok nem befolyásolták a választást, mert ezek a termékek valamennyire azért összepasszolnak. Tizennégy remek példányt sikerült becserkészniük, amelyek közé a biztonság kedvéért bekerült egy kakukktojás is – ezeket tesztelték a mindmegette.hu számára.

Tesco

Kakaótartalom 31%, törökmogyoró 9%. A csoki teljesen átlagos minőség, tipikus tejcsokiízzel. Édesség van bőven, a cukrot tutira nem sajnálták, amikor tervezték hozzá az alapot. A mogyoró darált formában került bele, így nyilván semmilyen ropogós élményt sem szerez, viszont arról gondoskodik, hogy ízre jóformán semmit se érezzünk belőle.

Nussknacker

Kakaótartalom 32%, mogyoró 27%. Pozitívum, hogy ebben egyben vannak a mogyorószemek, nem pedig darálva. Sok tesztelőnél retroélményeket kelt. Mire nem képes egy sima csomagolás? A csoki egészen krémes, és szinte pillanatok alatt olvad a szánkban, annyira nem számít édesnek. A mogyoró rendesen ropog benne, méretes példányokat csempésztek a csokimasszába, ez nagyon tetszetős.

Tejcsokoládé földimogyoróval

Kakaótartalma 28%, földimogyoró 10%. Ízre büntet. Ez tipikusan az, amit a szomszéd nénitől kapunk, miután egy hétig buliztunk, és ki akar velünk tolni. Kegyetlenül rossz, túlontúl édes, amiből néha kibukik a földimogyoró. A csokimentes résszel nincs baj, de hát ez mégiscsak csoki, és az alapanyag szörnyen rossz benne.

Tibi

Kakaótartalma legalább 29%, mogyoró 10% benne. A csoki egyértelműen túlerőben van, kevésbé édes, de ízre egészen vicsorogtató az első pár falatnál. Finomodik kicsit, miután barátkozunk vele, de jónak azért nem neveznénk. A mogyoró nagyon elveszik benne, nagyon apróra van darálva és szinte észrevehetetlen.

Libolo

Kakaótartalma 34%, mogyoró 15%. A csoki néha előjön, néha nem, akár a térfigyelő öregasszony. A mogyoró viszont pozitív elem benne, mivel egészen jól elterül a masszában. A fruktózos édesítés kitesz magáért, teljesen elmegy a cukros irányba, és a legvégén teljesen csokimentes élményben részesülünk. Ropogóssága nincs, de adagra a helyén van, pedig csak 15%.

Fin Carre

Kakaótartalma 32%, mogyoró 27%. Kibontás után jellegzetes Nutella illat szökik ki belőle, elsőre ez egészen bíztató. A mogyoró érezhetően benne van, az egész darabok kidudorodnak a tábla síkjából, igazi hatásvadász megoldás. A csoki egészen krémes, de ízre ez sem tuti. Tejes, de az utóíze nem a legjobb. A mogyoró bajnok benne, tényleg tisztán átjön.

Milka

Kakaótartalom 30%, mogyoró 20%. A csokija kifejezetten finom, a mogyoró annyira nem ropog benne, annak ellenére, hogy egész szemeket tettek bele. Méretre ezek kisebb fajták, így talán ez lehet az indok a csekély ropogósságra. Kellemes olvadás jön a csokitól pillanatok alatt, de a legjobb pontja, hogy nem túl édes.

Wawel

Kakaótartalom 30%, mogyoró 18%. Utóbbi történetesen földimogyoró. Igazi avas csokimikulás-illata van a kibontás után. Kóstolásnál felmerül a kérdés, hogy a tavaly lejárt mikuláscsokik reinkarnációja miként kínozhatja a lakosságot, de a válasz azonnal megvan. Iszonyat rossz, a mogyoró eltűnik, tragikus az egész, tűzre vele.

Kandit

Kakaótartalom 30%, mogyoró 20%. A csoki édes, és nagyon tapad a szánkhoz vagy éppen ahhoz, amivel érintkezik. A mogyoró benne van, ropog is, de az íze tökéletesen nulla. A csoki tejes, de tényleg iszonyatosan édes, és az utóízében is visszaköszön ez a durván túlcukrozott élmény.

Choco’la

Kakaótartalom 30%, mogyoró 13%. Krémes, vajas a csoki, a mogyoródarabok nagyon nagyok benne, igaz, nem túl homogénen helyezkednek el, egyes kockákban sokkal több van. A mogyoró íztelen, annyira nem is ropog. Ebben a csoki az úr, de szerencsére az egészen elfogadható.

Bellarom

Kakaótartalom 45%, mogyoró 27%. Illatra egészen pozitív élményeket ébreszt. Kóstolásnál igazán finom, tisztán kakaós élményben van részünk, amihez becsületes törökmogyoróíz csatlakozik, aminek a ropogósságára nem lehet panasz.

Penny

Kakaótartalom 30%, mogyoró 15%. A csomagolása sárga. Megmagyarázhatatlan színválasztás. Egységes hümmögés lett úrrá a tesztcsapaton, amikor rászagoltak, de nem a pozitív élmény miatt. Ez pont az, amitől sikítozni akarna a gyomrunk. A csoki, úgy ahogy van, förtelmes. Rettenetes utóíze van, ráadásul édes, ragadós, a két legrosszabb, amit össze lehet párosítani, ha csokiról van szó. Az egyetlen a mezőnyben, amelyiket az egyik független szakértő kiköpte.

Schogetten

Kakaótartalom 30%, mogyoró 10%. Eleve kockázva van, nem kell tördelni. Édesebb csoki, a mogyorót felaprították benne. Ha kifogunk egy mogyorósabb foltot, egészen jó élményt nyújt. Nincs túlcukrozva, elfogadható kategória, de nem nagy durranás.

Boci

Kakaótartalma 25%, többfajta mogyoró és krém van benne. Ezt sikerült benézni és berakni a kosárba, így ez lett a kakukktojás. Krémesebb állagú, mint bármelyik, de kár sokáig hasonlítgatni őket, ez eltévedt, majd egy másik tesztben ítéletet hirdetünk felette.

Ítélet

A dobogó legfelső fokára egyhangú szavazással a Bellarom került. Ez mind csokiban, mind mogyoróban nagyot alkotott. Beszerezni a LIDL-ben lehet, annyira nem is elvadult áron. Közvetlen mögé került az őselem, azaz a Milka. A dobogó legalsó fokára, azaz a harmadik helyre pedig a Nussknacker került. Ez főleg a mogyoróval húzta be magát az átlag elé.

Pozitív élmények mellett számtalan negatívban is részünk volt, de a leginkább büntetésre alkalmas példányok sora így fest: Penny, sárgás féle csoda. Kár lenne részletezni, de ezzel tényleg csak macskát dobáljunk, emberi fogyasztásra véleményünk szerint alkalmatlan. A sort a Wawel förmedvénye erősíti, ez a csoki leginkább vallatásra alkalmas, de ez már a kínzás csúcsfoka. A Kandidtól instant cukormérgezést kapunk, ez is kukapozitív. A Libolo szintén túl édes, de a mogyoró talán menti valamennyire, ám mivel a neve alapvetően csoki, az alapanyaga alapján felejthető.

Az elmegy kategóriába nagy duzzogva, hosszas tanakodás után beletettük a Tibit, a Fin Care-t és a Schogettent. Ezek csokija egész emészthető, mogyoróik többnyire jól szerepelnek, de sem együtt, sem külön nem alkotnak maradandót.

A nem említett versenyzőket a legalja és az elmegy kategória közé soroltuk. Önszántunkból ezeket se tegyük kosarunkba, teljesen alkalmatlanok arra, hogy kellemes pillanatokat okozzanak nekünk, és a boldogsághormon-bevitelen csak rögvest felülkerekedik a morgolódás.

(Borítókép: Iuliia Dudnik / shutterstock.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!