Életmód

2014.05.25. 14:05

Veszélyes szexi pötty?

Anyajegyek esetében érdemes észben tartani a „4 SZ” szabályt. Az önvizsgálat nyáron különösen fontos, ha szeretnénk megelőzni a rettegett bőrrákot.

S. Töttő Rita

A nyár közeledtével, amikor a bőrünk nagyobb felületét éri a napsugárzás, előtérbe kerülnek az anyajegyekkel kapcsolatos kérdések. Vajon a nafény jótékony hatásai mellett milyen káros hatásokra, kockázati tényezőkre számíthatunk?

Karaszi Margarita, a Fejér Megyei Szent György Kórház bőrgyógyászatának osztályvezető főorvosa segít az eligazodásban:

– Rövid távon napégésre, ennek különböző súlyossági formáira számíthatunk, de előjönnek a májfoltok, a nap-allergia és a fényérzékenység is. Ez utóbbinak kiújulását illatanyagok, bizonyos gyógyszerek, növények is provokálhatják. A hosszú távú kockázatok között érdemes megemlíteni a bőröregedés felgyorsulását, azaz a ráncok megjelenését, a bőrfeszesség csökkenését vagy a pigmentfoltok megjelenését. A bőrrákok. ezen belül a melanoma megjelenésében is nagy szerepet játszik a túlzásba vitt napozás. A melanoma malignum korai felismerése nagyon fontos, főleg ha valakinek sok anyajegye van – hangsúlyozza a szakember. Ez utóbbiaknak, azaz akiknek több mint 50 anyajegyük van, illetve azoknak, akiknek volt a családjában bőrrákos, érdemes rendszeresen önvizsgálatot tartaniuk. A módszer nagyon egyszerű, ha az úgynevezett „4 SZ” szabályt figyelebe vesszük. Az első a „Szimmetria”: nézzük meg, milyen alakú az anyajegy. A második a „Szabályosság”: milyen, azaz szabályos vagy szabálytalan a körvonala az anyajegyenek? A harmadik a „Szín”: egységes vagy vannak eltérések? A negyedik a „Szélek”: milyen a mérete, kicsi vagy nagyobb?

Csornainé Zsuzsa is rendszeresen vizsgálja az anyajegyeit, ahogy Karaszi Margarita javasolja (Fotó: a szerző)

A melanoma malignum anyajegy változásokat akkor lehet legkorábban diagnosztizálni, ha az ember megtanulja a fenti szabályok figyelembevételével az önvizsgálatot.

Ha ezek a paraméterek rövid idő alatt megváltoznak, érdemes felkeresni bőrgyógyász szakorvost.

A bőrgyógyászati anyajegy vizsgálatot egy speciális nagyítóval, dermatoscopppal, illetve számítógépes nagyítóval, videodermatoscoppal végzik. Ha a szakorvosban felmerül egy anyajegy kóros elváltozásának gyanúja, akkor jöhet szóba a sebészi eltávolítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!