Életmód

2017.01.21. 19:30

Az évkezdet a szakítás legfőbb időszaka?

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Magyarországon évente több mint 20 ezer válást regisztrálnak. Az is kiderült a kutatásból, hogy január első felében tervezik a legtöbb válást, és hogy a válások háromnegyedét a nők kezdeményezik. Igaz történetek a párkapcsolatok végéről és újrakezdésekről.

Buthy Lilla

E három állítás nyomán arról kérdeztük Egey Tímea pszichológiai mentort és mediátort, valóban többen fontolgatják-e az új év első napjaiban a válást? Kik az eltökéltebbek: a nők vagy a férfiak? Melyek a leggyakoribb válóokok és melyek a legmeghökkentőbbek? Tímea arra is választ adott, vissza lehet-e még fordítani az elhatározásokat? Melyek azok az esetek, amikor érdemes harcolni a kapcsolatért és mikor kell kimondani, hogy vége?

Magyarországon évente több mint 20 ezer válást regisztrálnak. Ez azt jelenti, hogy naponta több mint 50 házasság romlik meg és döntenek úgy a párok - vagy legalábbis az egyikük -, hogy kilépnek eddigi házasságukból és beadják a válópert. A válások eloszlásában is van szezonalitás, legalábbis ez derül ki egy friss hazai felmérésből: eszerint január első felében tervezik a legtöbb válást.

A Google statisztikái is ez utóbbi állítást erősítik meg, ilyenkor keresnek ugyanis rá a legtöbben a válóperre interneten. Az év végi ünnepek eltelte után döbbennek rá sokan, hogy házasságuk végleg megromlott és az év első hónapját már lázas kutatással töltik az interneten, hogy mindent megtudjanak a válás menetéről, a válóperről, annak ügyintézéséről. Információ van bőven, a 
Google ugyanis több mint 40 ezer találatot ad jelenleg a válóper szóra.

A legnyugodtabb időszaknak a nyár tűnik a statisztikák alapján, amiből egyrészt az következik, hogy a nyári hónapokban jóval kevesebben foglalkoznak a válás gondolatával.

Hazánkban nem készült még arra vonatkozóan felmérés, hogy leggyakrabban melyik fél kezdeményezésére indul el egy válóper, de ha hihetünk egy korábbi amerikai felmérésnek, akkor a válások háromnegyedét a nők kezdeményezik.

Itthon sincs ez másképp. Új év, új élet, tabula rasa - így tekintünk a januárra, ami a nagy elhatározások hónapja. Egey Tímea mediátor szerint a tapasztalat is azt mutatja, hogy valóban többen döntenek januárban a válásukról, és az is nyilvánvaló: a párkapcsolatuk végére javarészt a nők tesznek pontot.

Sőt, a januári szakításokat a nagy családi karácsonyozásokig is vissza lehet vezetni, mint casus belli . - Nem mindenki éli meg jól az ünnepeket. Karácsonykor össze vagyunk zárva a szeretteinkkel, és sokkal inkább kijönnek a rohanó hétköznapok során elfojtott konfliktusok. Sok embernél a karácsony az együtt kell lenni kategóriába esik, inkább kényszer és stressz, mint örömforrás - magyarázta Tímea.

- Az is lehet egy újévi fogadalom, hogy boldog leszek vagy mással leszek boldog. A nők ebben kezdeményezőbbek. Sokkal gyakoribb, hogy egy nő veszi kezébe a házasság sorsát, irányítását. Ha megnézzük a szakítási statisztikákat, egy férfi sokkal nehezebben lép ki egy kapcsolatból, nehezebben vállalja fel ezt a döntést. Lehet, hogy gyáva, lehet, hogy csak kényelmes. Ezer oka lehet, de ez az általános tendencia - mondta. Nem lehet általánosítani, semmi sem csak fehér és fekete. Egy párkapcsolatban ezer összekötő szál lehet két ember között, amiért úgy döntenek, nem válnak el: a gyerekek, gazdasági érdekek vagy épp egyfajta véd- és dacszövetség. A statisztikák egyébként azt mutatják, nem a hetedik év a kritikus, húsz év után válnak el a párok. Különösen azok, akik nagyon fiatalon házasodtak össze. Szétfejlődtek és kiüresedtek egymásban. Éppen ezért mondják a szakemberek, hogy minden kapcsolatot fel kell frissíteni bizonyos időközönként, nem szabad megvárni, míg elromlik.

Egey Tímea szerint van, amikor érdemes küzdeni egy kapcsolatért, de az is megeshet, hogy rosszabbat teszünk azzal, ha maradunk

- Van, amikor érdemes küzdeni és benne maradni egy párkapcsolatban, van, amikor pedig sokkal rosszabbat teszünk azzal, ha maradunk. Párkapcsolati terápián és mediáción kiderül, mennyire motivált a két fél a folytatásban. Sok olyan párral találkozom, akiknél már teljesen elveszett az egymás iránti tisztelet, amikor már nem egymás viselkedését nehezményezik, hanem magát az embert minősítik. Ha a diszfunkcionális mintákat és a rossz kommunikációt megszüntetjük, és meg tudnak tanulni egy másfajta viselkedésmódot, akkor képesek lesznek együtt élni - tette hozzá. És most pár igaz történet, álnevekkel, amelyekről ugyancsak Tímea mesélt. Az első a jó, felnőtt kommunikáció teljes hiányáról szól: Katalin képes volt egy kétszemélyes párbeszédet egyedül, fejben lefolytatni, majd a férjét, Tibort megkínálni az eredménnyel. Tibor csak pislogott, a kényelmesnek hitt életében. A rázúdított problémákból, ki nem mondott sértődésekből, a rejtett elvárásokból nem vett észre semmit. Derült ég, meg villámcsapás.

- A nők valóban intenzívebb belső érzelmi életet élnek, hajlamosabbak az introspekcióra, arra, hogy analizálják magukat és a párjukat. Képesek egy egyszerű hétköznapi konfliktustól Konfuciuszig jutni. István és Borbála kapcsolata a tabukon, a szexuális jellegű elfojtásokon vérzett el. 13 év házasság után derült ki, mire is vágyna úgy igazán a másik fél az ágyban. Borbála azt sem tudta férjéről, hogy rendszeresen pornót néz. Csilla és Péter hiába szerették egymást, nem tudták összeegyeztetni a gyereknevelési elveiket, ez vezetett a frigy felbontásához. Attila pedig nem tudott leszakadni az anyukájáról, felelősséggel viseltetni a felesége iránt, úgyhogy az anyós lett a válóok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!