Életmód

2016.03.11. 13:49

Változás kell a magyar szülészeti ellátásban (is)

Székesfehérvár - Egy szál rózsával lehet csatlakozni az akcióhoz, ami kifejezi: valaminek változnia kell a szülészeti ellátásban.

Bokros Judit

Balról Fersch Renáta, mellette Nagy-Majoros Zsanett, akik csatlakoznak a rózsás eseményhez

„A nők tudnak szülni. Szülni a nők tudnak.” „Nem érdekel, hogy hogyan szülsz... Az érdekel, hogy volt választási lehetőséged, támogattak a döntéseidben, és tiszteletben tartották.” - egyebek mellett ilyen és hasonló idézetek olvashatók a legnagyobb közösségi portálon szerveződő, Másállapot(ot) a szülészetben! elnevezésű eseménynél. A március 20-ra tervezett akció célja a figyelemfelhívás, azért, mert a szervezők úgy érzik: valaminek változnia kell a magyar szülészeti ellátásban (is). A nemzetközi eseményt az ország több városában meghirdették, csatlakozók és érdeklődők is vannak már a visszajelzések szerint. Székesfehérváron szintén többen gondolják úgy, érinti őket a téma és szeretnének tenni az ügy érdekében. Nagy-Majoros Zsanett dúlával és Fersch Renáta GYES-en lévő édesanyával beszélgettünk arról, ők miért érzik fontosnak, hogy csatlakozzanak. - Dúlaként és anyaként is van tapasztalatom a hazai szülészeti ellátásról, amit nem tartok optimálisnak. Az orvosok, szülésznők túlterheltek, eszközhiány van, az anyák pedig sokszor kiszolgáltatottak, és itt is működik a hálapénz rendszere. Ez az esemény azért szerveződik, hogy elindulhassanak olyan változások, amelyek mindkét félre - a családokra, szülő nőkre és a kórházban dolgozókra - egyaránt pozitív hatással lehetnek - fogalmazott Nagy-Majoros Zsanett.

- A főszervező Rózsák forradalma elnevezésű nemzetközi szervezet a nők elleni erőszak megszüntetéséért küzd. A „Másállapot(ot) a szülészetben!” eseménnyel arra hívják, hívjuk föl a figyelmet, mennyire fontos a párbeszéd, illetve az, hogy a szülő nőnek legyen választási lehetősége. Például abban, milyen módon szül - tette még hozzá Zsanett, aki hangsúlyozta: ez az akció nem a kórházak, orvosok ellen, hanem a jobb együttműködésért jött létre. Így akár szülésznők, orvosok, egészségügyi dolgozók is csatlakozhatnak az eseményhez, nem firtatják senki kilétét (az interneten is olvasható egy szülésznő nyilvános levele).

Fersch Renátának nagyon jó szülésélménye volt, otthon, nyugodt körülmények között sikerült világra hoznia első kisbabáját. Kicsit több mint 4 óra vajúdás után született meg a baba, semmi komplikáció nem történt. Ő azért csatlakozott az akcióhoz, mert szeretné, ha mások is ilyen szépen tudnák megélni a szülést, függetlenül attól, hogy otthon vagy kórházban történik. Illetve, együttérez azokkal, akiknek rossz tapasztalataik voltak akár azért, mert nem vették figyelembe a kéréseiket, akár azért, mert nem hagyták őket nyugodtan vajúdni, vagy bármilyen egyéb okból sérelem érte őket. Mindkét nő alapvetően úgy gondolja: a szülés egy békés, természetes folyamat, amibe csak akkor kellene beleavatkozni, ha az valóban szükséges. S akkor is megfelelő tájékoztatás után, hogy a kismama úgy érezze: tényleg figyelnek rájuk. Így elégedett lehet a nő, és a későbbiekben sem tart majd a szüléstől, a körülményektől. Ha pedig ez így van, akkor akár még több baba születhet. Közös érdekünk lehetne tehát, hogy a jelenlegi rendszer változzon, ha erre mindenki nyitott, akit érint a téma. Érintett pedig bárki lehet... - tette hozzá Zsanett.

Közös sétával hívják föl a figyelmet

A március 20-ai esemény 15 órakor kezdődik. A résztvevők ekkor gyülekeznek az Alba Plaza előtti téren, ahonnan rendőri biztosítás mellett sétálnak ki a Szent György kórházhoz. Ott szeretnének majd átadni egy csokor rózsát az intézmény képviselőjének. A csatlakozókat arra kérik, mindenki vigyen magával egy szál rózsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!