Életmód

2013.01.06. 15:46

Tükrözés helyett kapszula

A vastagbélrák Magyarországon, a fejlett európai országokhoz hasonlóan a második leggyakoribb halálozással járó daganatos megbetegedés. Szűrése kiemelt fontosságú, ám a hagyományos vizsgálat igen kellemetlen. Madácsy László belgyógyász, gasztroenterológus azonban új módszerről beszél.

Gyuricza Ferenc

- A béldaganatok veszélyével mindenki tisztában van: a különböző bélrákok gyakorisága az utóbbi harminc esztendőben világszerte több, mint másfélszeresére emelkedett - számolt be lapunknak a riasztó tényekről Madácsy László gasztroenterológus. Majd így folytatta: - Sajnos Magyarországon  még több az előrehaladott daganatos esetek száma, ami főként annak köszönhető, hogy az endoszkópos szűrés sajnos nem tartozik a "kötelező" egészségügyi vizsgálatok közé. Ha ugyanis a tüdőszűrésekhez hasonlóan személyre szóló "behívót" kapna a lakosság, akkor sokkal nagyobb eséllyel lehetne megelőzni a daganatok kialakulását. Csakhogy a vizsgálat bevett módszere, a béltükrözés igen kellemetlen dolog, amire nehéz lenne kötelezni az egyébként tünetmentes embereket.

Aki már átesett endoszkópos vizsgálaton, annak ez biztosan nem tartozik élete legkellemesebb élményei közé. Nemrégiben azonban új eljárást szabadalmaztattak a béltükrözés fájdalmas folyamata helyett. A kapszula-endoszkópos vizsgálat során elég lenyelni egy digitális kamerát és rádióadót tartalmazó kis kapszulát: ez végigfotózza a bélcsatornát és kiszűri,  korán, még kezelhető állapotban felismeri a polipokat és a vastagbélrákot,   tudjuk meg a gasztroenterológus szakorvostól.

- A kapszula valójában annyira kicsi, hogy bárki probléma nélkül le tudja nyelni. A mindössze 11 milliméter átmérőjű, 3,7 grammos "kütyü" két 140-156 fokos látószögű mini kamerát rejt magában, amely a tápcsatornán végighaladva a tükrözéses vizsgálathoz hasonló minőségű digitális fotókat készít, ám mindenféle fájdalmas, esetleg fertőzésveszélyes beavatkozás nélkül. Nincs szükség altatásra, s levegőbefúvásra sem - ismertette a módszer lényegét Madácsy doktor. - Háromféle kapszula-endoszkóp létezik: a nyelőcső, a vékony-, illetve a vastagbél vizsgálatára szolgáló készülék. A különbség abban áll, hogy a kapszulák mikor, illetve hány digitális felvételt készítenek kamerájukkal a lenyelést követően. Az átlagosan 8-10 órás élettartamú kapszula endoszkóp egyébként úgy van kialakítva, hogy a lenyelés után másodpercenként 2-4, nagyfelbontású, digitális fotót készítsen a tápcsatorna belsejéről.

A képet a páciens testére ragasztott antennákon keresztül sugározza a kapszula, amit egy számítógép monitorján rögtön nyomon lehet követni: akár egy tudományos-fantasztikus mozifilmben. Csakhogy ez már valóság.  Különösen ajánlott reflux betegek vizsgálatára, tisztázatlan vékonybél betegségek vagy feltételezett vékonybél vérzések kimutatására, tünetmentes és alacsony rizikójú emberek vastagbél polyp és  daganat szűrésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!