Életmód

2015.12.18. 09:33

Természetes segítőtársak - immunerősítés gyógynövényekkel

Székesfehérvár – A természet csodás ereje akkor is bevethető, ha a szervezet védekezőrendszerét kell támogatni. Supliczné Tóth Mária, fehérvári táplálkozástudományi szakértő elárulta, mikor mit érdemes alkalmazni.

S. Töttő Rita

Tél elején, valamint akkor, amikor a betegségekből való kilábalás a téma, elsőként vetődik fel az immunrendszer erősítése. A tüneti kezelések mellett a legfontosabb ugyanis a szervezet védekezőrendszerének támogatása, amely érzékenyen reagál mindenféle külső és belső támadásra, ráhatásra. Ezzel kapcsolatosan tartott nem rég érdekes előadást Supliczné Tóth Mária táplálkozástudományi szakember, egészségtan tanár. A fehérvári szakember a gyógynövények erejét veti latba az immunvédelem területén. De mit is értünk pontosan az immunrendszer védelmén? – ez a legfontosabb kérdés, melyet Mária igyekezett megmagyarázni. A szervezet védelmi rendszere 5 éves kor alatt még gyenge de 50 éves kor felett már gyengül – szögezi le, hozzátéve azt a fontos tényt, hogy az anyatej a legelső és legfontosabb tápanyag az erős immunrendszer kialakításához.

Az immunológiai folyamatok során a szervezetben valódi harcok dúlnak: az immunrendszer jellel látja el a testünk sejtjeit, az antigének pedig nem mások, mint olyan betolakodók, amelyek idegen jeleket bocsátanak ki. Ezekre a jelekre válaszul képződnek az antitestek. A fehér vérsejtek azok, amelyek segítenek a védekezésben: míg az egyik típus felfalja az idegen jeleket kibocsátókat, a másik irányítja ezt a folyamatot, a harmadik véd a túlzott reakcióktól, a negyedik pedig leginkább a baktériumok elleni védekezésben segít. Sok mindent tehetünk mi magunk is azért, hogy a védekezőrendszerünk jól működjön – hangsúlyozza a táplálkozástudományi szakember, aki szerint a tiszta bélrendszer az erős test alapja. A bélfalak védelmét pre- és probiotikumokkal, zöldárpával, búzafűvel, lucernával erősíthetjük, s nem szabad megfeledkezni a nagy mennyiségű folyadékbevitelről sem. A gyógynövények között azonban akad néhány olyan, amely különlegesen nagy hatékonysággal vethető be az immunrendszer erősítése érdekében. Ilyen például a kasvirág vagy ahogy sokan ismerik, az echinacea, amely gátolja a kórokozók szaporodását, csökkenti a gyulladást, serkenti a védősejteket, s növeli a fehérvérsejt számot. Supliczné Mária szerint hasonlóan jó szolgálatot tesz az aloe vera is, amely 240 féle biológiailag aktív hatóanyagával segíti bizonyos fehérvérsejtek képződését, valamint méregtelenít és gyulladást is csökkent. A magas flavonoid tartalmú szőlőmag szintén csodás alapanyag: szabályozza az immunrendszert, de bevethető allergia és asztma ellen, továbbá baktérium- és vírusellenes hatású is.

Az évezredek óta használatos ginsenget sem szabad kihagyni a felsorolásból, amely amellett, hogy stressz mérséklő, erős antioxidáns is, ezért alkalmazzák megfázás, influenza és gyengeség esetén. A propoliszt nem véletlenül alkalmazták már az ókori rómaiak is: vírus-, gomba- és baktériumölő hatása van, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is egyben. Ugyanígy a fokhagyma is, amely vértisztítóként is ismert. A goji vagy farkasbogyó szintén bevethető természetes szer: rengeteg C-vitamin tartalma mellett hatékony baktérium-és vírusölő, gyulladáscsökkentő. A hagyományos kínai orvoslás csodaszere a pecsétviasz gomba, amely csökkenti az allergiás tüneteket és segíti a májregenerációt. de számos egyéb esetben alkalmazható. A homoktövis a vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok gazdag tárházával nyújthat segítséget a szervezetnek: bőrfertőzések, ekcéma, májbetegségek esetén alkalmazható, de ajánlják farkasvakságra, fekélyre is. ” A hosszú élet titka abban rejlik, hogy ne rövidítsük meg” – eme frappáns és megfontolandó humorbonbonnal zárta le a felsorolást Supliczné Tóth Mária. Magyarán, használjuk fel a rendelkezésünkre álló lehetőségeket egészségünk védelmében. A természet ebben segítőtársunk – ne menjünk el mellette!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!