Életmód

2013.09.20. 12:50

Teljes kiőrlésű szerelem

Az egészséges életmód a kenyérnél kezdődik - véli Takács Andrea, a gabonák, magvak szerelmese.

S. Töttő Rita

Eredetileg orosz-történelem szakos tanár, valójában azonban Takács Andrea húsz éve japán tolmács Székesfehérváron. Ám mindemellett rátalált az egészséges gabonákra is, amelyek révén új lehetőségek tárultak fel előtte. 

– Egy élet túl rövid ahhoz, hogy az ember csak egyvalamit csináljon – mondja Andrea, miközben őrli, pelyhesíti kis kuckójában a gabonáit, magvait: árpát, búzát, rozst, hajdinát, diót, mandulát, lenmagot – hogy csak néhányat említsünk az őt körülvevő egészséges és tápláló finomságok közül.

– Amikor terhes lettem az én kis manómmal, aki most már 9 éves, azt gondoltam, megnézem, mi van azokban a dolgokban, amelyeket eszem. Hiszen ami rajtam keresztülmegy, az rajta is. Ekkor döbbentem rá, milyen mennyiségű adalékanyagot fogyasztunk el. Persze volt róla elképzelésem, hiszen édesanyám az élelmiszeriparban dolgozott, de akkor is megdöbbentett. Elmentem egy kenyérsütő tanfolyamra, majd megvettem az első kismalmomat, mert amikor megsütöttem az első saját kenyeremet, rájöttem, micsoda különbség egy teljes kiőrlésű gabonából, frissen, magunk által készített kenyér, mint a bolti. Andrea azóta sokat tanult a témáról, s ma már maga szerzi be az ország minden tájáról a gazdáktól a magokat, gabonákat, melyeknek egy része bio, másik részének ugyan nincs minősítése, de hasonlóan minőségi élelmiszer.

Takács Andrea japán tolmács, s mindemellett a változatos étrend híve, amelynek alapja a teljeskiőrlésű gabona (Fotó: a szerző)

 

– Az vagy, amit megeszel, s ez tényleg így van. A táplálkozás nagyon sok betegség okozója és gyógyítója is lehet – így Andrea. – Aztán annyi mindent megtudtam, megtanultam a témában, hogy megtaláltak azok is, akiket hasonlóan érdekel a téma. Mostanra, aki megkeres, hogy életmódot váltana, fél év alatt végig tudom vinni ezen az úton – meséli, és közben az is kiderül róla, hogy japánul azért tanult meg annak idején, mert eredeti szakmája az éhenhalást jelentette volna számára.

Autodidakta módon tanulta meg az élelmiszeripari témát, minden könyvet elolvasott, amit egyébként az egyetemen tanítanak erről, s ez az életemód azóta is szíve csücske. Nem is csoda. Illatos, zamatos őrleményei, lisztjei, egészséges nassolnivalói visszavezetnek egy letűnt világba, amely egy egészségesebb, természeteközelibb és emberbarátibb életmód jelképe lett mára. A rengeteg összetevős kozmetikumok, a fehérliszt és az adalékanyagok ugyanis mind az allergiák és más betegségek előfutárai – véli Andrea, aki szerint kislányán mérhető le leginkább az, hogy jó úton halad: – A súlyosnak mondott betegségekből is néhány nap alatt teljesen kigyógyul.

ANDREA TÍZPERCES SÜTEMÉNYE

Hozzávalók: 250 gramm teljeskiőrlésű (tk.) búzaliszt, 150 gramm tk. árpaliszt, 100 gramm tk. zabliszt, marék (kesu)dió, 150 gramm vaj, méz ízlés szerint. A teljes kiőrlésű finomra őrölt liszteket és az aprított diót tedd egy serpenyőbe, és szárazon kezd el pirítani, amíg aranysárga lesz. Ezt az illatán is érezni fogod. Keverd hozzá a vajat, és kutyulgasd, amíg elolvad. Ezután tedd bele a mézet, és kavard tovább úgy 10-15 másodpercig, majd vedd le a tűzről. Kevergesd, amíg annyira kihűl, hogy kézzel formázni lehessen. A formázás miatt adj hozzá 1 dl mag/gabona tejet, majd gyurmázgass 2,5-3 centis golyókat. Fel lehet dobni aszalt gyümölccsel, magvakal, kókuszreszelékkel, gesztenyemasszával, reszelt almával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!