Életmód

2017.06.09. 15:21

A 91 éves fehérvári néni teljes pompájában ragyogó udvara

Az embert körülvevő, gondosan rendezett kert már önmagában is kellemes élményt nyújt. Az udvar gondozása azonban nem csupán munka, annál sokkal több: olyan egészségőrző terápia, amely testnek és léleknek egyaránt jót tesz.

Egy szép kertbe kiülni felüdülés. Egy udvar igényes gondozása azonban komoly, éveken, évtizedeken át tartó komoly munka eredménye. A növényeket ápolni kell akkor is, ha esik, ha fúj, ha negyven fokos hőség perzsel. Ezt azonban az igazán lelkes kertészkedők nem tekintik igazán munkának. Pszichológiai neve is van: kertterápia.A növények gondozása, a környezet rendezése ugyanis testre és lélekre egyaránt látható hatással van: csökkenti a depresszió hatását, jó kedvre derít, segíti a koncentrációt, az elmélyülést, felelősségtudatra nevel és a felépülő vagy éppen gyengélkedő szervezetet is hatásosan erősíti. Az egészséges levegő mellett a folyamatos ténykedésnek köszönhető mindez, sőt, még a fizioterápiánál is többet tud, hiszen kertészkedés közben az ember eredményeket tapasztal. Virágba borul egy évek óta gondozott bokor, felnő egy apróságként ültetett fa, termőre fordul a veteményes. Ezeket az örömöket éli meg a 91. éves Kovács Imréné is, akinek fehérvári kertje mellett nem lehet csodálkozás nélkül elmenni. Évtizedek óta gondozza virágokkal, bokrokkal, fákkal teli udvarát, amely mindennapos elfoglaltságot biztosít neki ma is.

A 91 éves fehérvári Kovács Imréné Marika néni kertje teljes pompájában ragyog

– Idén csodásan virágzik a gyöngyfavirág. Látni a növények változását csupa öröm – mutatja.

A kertgondozás tehát felér egy életre szóló terápiával és örömforrással. Kutatások is bizonyítják: aki képes átélni a kertészkedés örömét, maga is úgy fejlődhet, akár a növény, amelyről gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!