2016.08.14. 14:15
Somból lekvárt
Székesfehérvár - A legfinomabb somlekvár állítólag a puhára érett, lepotyogott somból készül. Íme, egy recept!
A Dénes Andrea gasztroblogján található leírás szerint az érett somot térfogatra kb. negyed mennyiségű eritritollal / eritrittel és kifacsart citromlével hidegen kell kikeverni, közben kézzel kinyomkodhatók a magok. Hűtőbe téve pár órát állnia kell a keveréknek, hogy az édesítő és a citrom hasson. (A cukorhoz hasonlóan leszedi a magokról a gyümölcshúst.) Az édesítés mennyisége kóstolással állítható be. A gyümölcsöt ezután fel kell melegíteni, passzírozni, majd körülbelül 20 perc forralás szükséges.
Csírátlanított üvegben csírátlanított fémtetővel érdemes lezárni, majd jöhet a száraz dunszt.